Eesti Päevalehega vesteldes Kokk kogu juhtumis kahetsusväärsest apsakast enamat ei näinud. Suure hulga liitujate seas pättide tulekut erakonda pidas riigikogulane õnnetuks juhuseks, kuid kui kokku võtta Koka sõnad, siis võib olukorra põhjusena kasutada Arnold Rüütli kuulsa lause parafraasi: „Pätid liitusid IRL-iga suurel kiirusel ja hulgakaupa.”

„See on puhtalt aps, sest Peipsi ääres tehti terve aasta tööd ja siis hakkas neid avaldusi laekuma. Kuna nad kõik korraga sattusid juhatuse lauale, siis keegi ei osanud niimoodi kontrollida neid avaldusi ja arvata, et neid nii palju tuleb,” selgitas Kokk, kes enda sõnul ei oska arvata, miks korraga Peipsi ääres liitumismaania lahti läks. „Alati, kui ma olen liitujatega kohtunud, siis ma olen küsinud, et kas neid on keegi liituma sundinud. Kuid mitte kunagi pole keegi mulle midagi sellist öelnud ja seda võin ma küll siiralt tunnistada, et mina pole ühegi inimese kodus käinud ja neid erakonda meelitanud.”

Heauskne partei?

IRL-i peasekretäri Priit Sibula sõnul on tavapäraselt erakonnaga liitujaid juhatuses arutatud, kuid seekord selle sammuni rahvarohkuse juures ei jõutud. Sibul nimetas IRL-i heauskseks, kes lootis, et liitujad on ise piisavalt eetilised ja kriminaalse taustaga inimesed erakonda astuda ei taha.

Eelmisel nädalal IRL-i suurkogu telgitaguseid paljastanud Eesti Ekspress avaldas ka intervjuu ühe Peipsi kaluriga, kes anonüümsust paludes nimetas erakonda värbajaks IRL-i liiget Paul Kärbergi ning veenmismeetodiks ähvardust kalamees keeldumise korral kalapüügiloast ilma jätta. Kokk lubab, et Kärbergiga antud väite teemal räägitakse. „Sellist asja ei tohi olla,” ütleb Kokk, kuid samal ajal usub ta, et Kärbergi-vastase süüdistuse taga võis olla ka konkurents kalameeste seas. „Kindlasti Pauliga sellest räägime, aga mulle väitis ta, et lehes väidetut pole olnud.”

Priit Sibula sõnul võib erakond ka ajakirjanduses esitatud väiteid uurima hakata. „Kindlasti me uurime, kui Peipsi äärest tuleb teateid, et inimesi on erakonda sunnitud. Erakonda peab astuma ikka positiivse emotsiooniga,” ütles erakonna peasekretär.SelgitusTuntuim nimi Peipsi ääres

Kõige ebamugavam fakt Koka jaoks on kindlasti see, et suure osa IRL-i pätikambast liitumisavaldustel seisab kohustusliku soovitajana just Koka enda nimi. Kokk ei tee sellest ka saladust, kuid väidab, et tema nimi seisab seal lihtsalt kui ringkonnas kõige tuntum erakondlane ja riigikogu liige. „Nende (kriminaalide – D. L.) avaldustel on minu nimi, aga mitte seepärast, et ma nendega rääkinud olin, vaid ma olen Peipsi ääres kõige tuntum nimi,” väitis Kokk.

Tavapäraselt on Koka sõnul juhatuses iga liikme liitumisavalduse üle arutletud, aga kuna sel korral tahtis enne suurkogu tema sõnul liituda väga palju uusi kandidaate, siis seda lihtsalt ei jõutud.

Ent millise nipiga suutsid Jõgeva IRL-i liikmed suurkogust osavõtjate protsendi tavapärase 14 protsendi pealt ligi 30-ni venitada? Koka sõnul on vastuseks uute liikmete uudishimu. „Mulle oli ka see esimene suurkogu ja esimesele minnakse ikka vaatama, et milline see välja näeb,” lisas Kokk. „Kõik tulevad esimene kord huviga vaatama, aga teine kord suur osa neist inimestest enam ei tule.”