Eesti taotlus on bensiini aktsiisi eurotasemele viimine alles 2005. aastaks. Euroopa Liidus lubatav miinimum on 4,50 krooni liitrilt Eestis kehtiva 3,50 vastu. Sellesse taotlusse on EL suhtunud eitavalt, tuues põhjenduseks liiga suured hinnaerinevused Eesti ja ühenduse toodete vahel.

Euroopa Liit ei nõustu ka tubakaaktsiisi tõstmise venitamisega 2010. aastani ning tuule- ja vee-energia käibemaksu nullmääraga aastani 2006.

Eesti taotleb üleminekuperioodi sigarettide ja suitsetamistubaka aktsiisimäärade osas aastani 2010, kuna järsk hinnatõus ei taga maksutulude laekumist ega vasta elatustaseme kasvule. Hind tõuseks 25% aastas soovitusliku 7% asemel. See avaldaks negatiivset mõju ostujõule ja tooks kaasa maksupettuste ja salakaubanduse kasvu, teatas välisministeerium.

Euroopa Liit nõuab ka Eesti maksukorralduse seaduse muutmist selliselt, et teiste liikmesriikide maksuhaldur saaks Eesti kolleegidelt lihtsamalt infot ja vastastikku võidaks esindada maksuvõlgade sissenõudmisel ilma erivolituseta teise riigi maksukogujat.