Leonardo da Vinci „Mona Lisa” arvatava modelli, Firenze aadlinaise Lisa Gherardini maiste jäänuste otsingutel on avastatud mitmeid säilmeid, teatas AFP. Itaalia arheoloogide meeskonna juhi Silvano Vinceti sõnul on nende viimane avastus mahajäetud Püha Ursula kloostris eriti põnev, kuigi säilmete tuvastamiseks tuleb ikkagi proove võtta.

Arheoloogid hakkasid kloostri uut tsementpõrandat üles kaevama eelmisel aastal, pärast seda, kui uued dokumendid kinnitasid, et Firenze siidikaupmehe Francesco del Giocondo naine Gherardini oli elanud pärast mehe surma kloostris ja tema eest hoolitsesid kaks tütart, kes olid nunnad. Lõpuks maeti ta samasse kloostrisse.

Arvatakse, et „Mona Lisa” tellis Leonardo da Vincilt Del Giocondo ja kuigi selle kohta on vähe tõendeid, nõustub enamik kunstiajaloolasi, et Lisa Gherardini oli nõidusliku maali esmane modell. Maal valmis aastatel 1503–1506 ja on nüüd Pariisis Louvre’i muuseumis.

Kuigi uurijad on kloostrist varem leidnud luutükke ja kahed säilmed, on viimane skelett kõige paremini säilinud, ja mis kõige tähtsam, kolju on ühes tükis. Surnukeha lamab kloostri frantsiskaani altari läheduses ning haud on seega õigest ajaloolisest perioodist.