Kõigepealt kleebitakse suu ja nina peale kleeplint, kuhu on tehtud avaus vooliku jaoks. Seejärel valatakse ülekuulatava kõrist vooliku kaudu alla vett. Ahelates ülekuulatav tõmbleb, sest lämbumistunne tekitab eheda surmahirmu.

Ka kõige kangem peab vastu maksimaalselt kaks minutit, kuni on valmis rääkima kõike, mida oodatakse. Psühholoogilised armid nagu paaniline hirm vihma või duši ees võivad jääda teda saatma aga kogu eluks.

Tere tulemast 21. sajandi USA-sse, kus luure keskagentuur (CIA) on kasutanud inglise keeles waterboarding’una tuntud ülekuulamismeetodit vähemalt kolme terrorismis kahtlustatava peal. Sel nädalal kirjeldas CIA endine töötaja John Kiriakou mitmele meediakanalile, kuidas n-ö simuleeritud uputamine suutis murda Abu Zubaida nimelise, arvatava al-Qaeda tipptegelase kõigest 35 sekundiga.

Väidetavad head tulemused

“Teil on veel üks võimalus koostööd teha,” kirjeldas Kiriakou telekanalile ABC oma viimast kõnelust Zubaidaga, enne kui uputamine algas. Järgmisel päeval teatas ühes “musta auguna” tuntud CIA salavanglas üle kuulatud Zubaida, et Allah on käskinud tal rääkida.

Kiriakou leidis, et ilmselt aitasid jõulised meetodid päästa palju inimelusid ning viisid mitme praegu Guantanamo vangilaagris kinni hoitava väidetava terroristi tabamiseni. Kuid praegu peab ta neid enda sõnul piinamiseks.

Sama meelt ei ole aga USA juhtkond eesotsas president George W. Bushiga. Ehkki viimane on korduvalt kinnitanud, et Ühendriigid ei piina, pole Valge Maja esindajad täpsustanud, kas piinamise alla käib ka simuleeritud uputamine. 

Eri allikate väitel pole CIA seda meetodit kasutanud 2003. või 2005. aastast saadik ning ka siis vaid “käputäie” praeguste Guantanamo vangide peal. Tuntuima waterboarding’u saavutusena suutsid CIA spetsialistid sundida 11. septembri rünnakute peakorraldajaks peetavat Khalid Sheikh Mohammadi tunnistama üles osalust 31 terroriaktis.

Nagu üks agentuuri töötaja toona ABC-le kirjeldas kulus tema murdmiseks tervelt kaks ja pool minutit. Järgmisel korral piisas keelepaelte vallapäästmiseks vaid piinapingi nägemisest.

Kiriakou sõnul tuli neil taotleda uputuspiinamiseks luba alati kõige kõrgemalt. “See polnud lihtsalt nii, et agentuuri töötaja ärkas hommikul üles ning otsustas vangi peal rakendada tõhustatud ülekuulamist,” kirjeldas ta NBC televisioonile. “See oli Valge Maja poliitika.”

Veel teisipäeval kinnitas Guantanamo laagris peetavate tribunalide kõrgeim õigusnõunik kindral Thomas Hartmann kongressile, et ei saa välistada uputamisel hangitud tunnistuste kasutamist kohtus tõenditena.

Sadu tunde videoid hävitati

•• Senat alustas teisipäeval uurimist, miks on CIA hävitanud sadu tunde videoid, kus võib näha muu hulgas Zubaida ülekuulamist. Agentuuri uus juht Michael Hayden tunnistas, et lindid läksid “ärakaotamisele” pärast seda, kui kohus käskis nad Guantanamos kinnipeetavate võimalike protsesside jaoks alles hoida.

•• Paljud USA seadusandjad mõistavad uputuspiinamise hukka. Eile arutas ka demokraatide kontrolli alla läinud kongressi esindajatekoda, kas kohustada CIA-d järgima armee ülekuulamisreegleid, mis keelustavad piinamissarnased meetodid.

•• Lisaks moraalsetele argumentidele kinnitavad eksperdid, et jõuvõtetega saadud andmed ei ole usaldusväärsed. Pealekauba on Ühendriigid liitunud ÜRO konventsiooniga, mis peaks välistama piinamise tingimusteta ning igas olukorras.