USA föderaalkohtu hinnangul ületas president George W. Bush oma võimupiire, kui andis 2001. aastal rahvuslikule julgeolekuagentuurile (NSA) õiguse salaja ja kohtu loata pealt kuulata USA-st välismaale tehtavaid telefonikõnesid.

Telefonikõnede pealtkuulamine oli osa USA laiemast terrorismiga võitlemise programmist. Avalikuks tulemisest saadik 2005. aasta lõpus on seda tugevalt kritiseeritud. Inim-õiguste eest võitlejate sõnul rikub telefonikõnede salaja pealtkuulamine inimeste põhivabadusi ning privaatsust.

USA föderaalkohtunik Anna Diggs Taylor teatas neljapäeval oma otsuses, et kõnede pealtkuulamine ei vasta USA konstitutsioonile, kuna see viib tasakaalust võimude lahususe ja vastastikuse kontrollimise põhimõtted. Taylori väitel ületas Bush võimupiire, kui läks otsuse tegemisel mööda kongressist. Kohtunik lisas, et kõnede pealtkuulamise programm aitab küll kaasa kollektiivse julgeoleku tagamisele, kuid tema kasu ei ole proportsioonis kava negatiivse efektiga.

Valge Maja kaebab edasi

Valge Maja pressiesindaja Tony Snow sõnul on justiitsministeerium esitanud apellatsiooni kohtuotsuse muutmiseks, mis vaadatakse läbi 7. septembril. Valitsuskabinet peab programmi seadusega kooskõlas olevaks ja julgeolekuorganisatsioonidele vajalikuks oma üles-annete täitmisel ega näe selles inimeste põhiõiguste rikkumist.

Kohtuotsus on järjekordne löök Bushi terrorismiga võitlemise poliitikale. Viimati kuulutas USA kõrgeim kohus juunikuus ebaseaduslikuks terrorismis kahtlustatavate isikute süüdistamise sõjaväetribunali ees.

Avalikkuses on Taylori kohtuotsus leidnud vastuolulist suhtumist. Demokraadid peavad otsust suureks võiduks. Senati vähemusliidri, demokraat Harry M. Reidi sõnul saadeti ühiskonnale sõnum, et keegi pole seadusest kõrgemal.

Poliitikaga mitteseotud inimesed on aga valdavalt seisukohal, et kui telefonivestluste salaja pealtkuulamine suurendas kas või natukenegi nende julgeolekut, oli programm õigustatud.