Kriminaalasi algatati kriminaalkoodeksi paragrahvi järgi, mis näeb ette ametiisiku poolt isiku õiguste kitsendamise eest karistuse rahatrahvi või arestiga. Riigiprokuratuuri andmeil võib uurimine kesta kuni aasta.

Kriminaalasja taga on kahe koloriitse isiku, pensionär Leo Luusi ja vallavanem Vaado Sarapuu aastatepikkune vastasseis.

Varem rahvakontrollis tegutsenud kõrgendatud õiglustunnetusega Luus on oma sõnutsi väljas Võsu elanike huvide eest, kaitstes neid ametnike omavoli eest. Mitu Luusi tundvat inimest leiab, et mees tegutseb omakasupüüdmatult, olles väga hästi seadustega kursis. Tal on vallavanema ja volikoguga pooleli mitu kohtuprotsessi.

Naabervalla ametiisik leidis, et Võsu vallavalitsuse töö on Luusi pideva sekkumise tõttu oluliselt paranenud, kuigi Luusilgi on vigu.

Maavanem Marko Pomerantsi hinnangul on Luus psühhohuligaan, ent ka Sarapuu käitumises võib leida palju taunitavat.

Pensionär tahab õiglust

üle 40 aasta Maardu keemiatehases töötanud 65-aastasele Leo Luusile tagastati 1989. aastal Võsul maja. Esimene intsident vallavanem Sarapuuga oli Luusil 1994. aastal. Vallavolikogu sotsiaalkomisjoni kuulunud Luus pani seisma sotsiaalabi suhkru jagamise, sest talle tundus, et kaalumisel pensionäre petetakse. Suhkruruumi võtme ümber paisunud tüli käigus andnud Sarapuu valla kordnikule käsu Luus arreteerida.

Hiljem protestis Luus ebaseadusliku suvitusmaksu kehtestamise vastu ja saavutas selle tühistamise. Samuti selgitas Luus välja, et vallavalitsuse liikmed pole andnud süümevannet.

Luusi abil jõudis avalikkuse ette teade Võsu vallavalitsuse ebaseaduslikust metsaraiest Lahemaa Rahvuspargis. Ta on protestinud vallavalitsuse mitme otsuse vastu, mis olevat vastu võetud vajaliku kvoorumita.

Mullu mais jõudis konflikt selleni, et vallavanem Sarapuu teatanud Luusile: "Otsi endale nöör valmis." Sekretäri ja abivallavanema juuresolekul ütles Sarapuu, et Luus kuulub silmapilkselt Võsult väljasaatmisele, meenutab pensionär, lisades, et diktofonilindile on jäänud teisigi vallavanema ähvardusi.

Vallas olid rahutused

Tallinna Pedagoogilise Instituudi haridusega Võsu vallavanem Vaado Sarapuu on 52 aastat vana. Ta on töötanud ETV-s, tegelnud shõubisnisega, olnud muusik. Sarapuu mäletab asju teises valguses.

Vallavanem pöördus kaitsepolitsei poole, sest mullu aprilli lõpus olnud Võsul massilised korratused. Levitati lendlehti, katkestati vallavolikogu istung, viidi läbi registreerimata koosolek. Luus olnud üks korratustes osaleja. Sarapuu sõnutsi oli vallavalitsus sunnitud oma tegevuse neljaks päevaks seiskama, võim vallas olnud politsei käes.

"Pöördusime õiguskantsleri asenõuniku poole. Tema soovitas, et kui meie politsei ei reageeri, tuleb pöörduda kaitsepolitsei poole. Kui kaitsepolitsei ei reageeri, tuleb pöörduda Toompeale. Kui Toompea ei reageeri, pöörduda presidendi poole ja kui president ei reageeri, siis kaitsejõudude poole," selgitas Sarapuu.

Luusi sõnutsi olnud tegemist vaid viiekümne inimese koosolekuga, kes protestisid ebaseadusliku sadamaehituse vastu.

Eesti Päevalehele on teada Sarapuu lubadus natsionaliseerida paarikümne aasta pikkuse töö viljana sündinud ja eraomandis olev Käsmu meremuuseum. Sarapuu teravast keelest ja karmidest ütlemistest teavad rääkida ka Võsu elanikud. Konfliktide laiem põhjus pole siiski ainult isiklikud vastuolud.

Suvituspiirkonna kinnisvarale leidub mitmeidki ihaldajaid. Ka mullukevadise pahandamise üks põhjus oli ühisfirma Võsu Invest loomise kavatsus valla kodanike seljataga.

Luus on püüdnud Sarapuu vastu kriminaalasja algatada alates möödunud sügisest. Lääne-Viru politseiprefektuuris on abikomissar Einar Suimets kahel korral sellest keeldunud, väites, et tegemist pole kuriteo koosseisuga. Nüüd on asi riigiprokuratuuris.

Sarapuu märkis, et nähtavasti tuleb vallavalitsusel algatada hagi Luusi vastu. Võsu vald kasutab advokaadibüroo Paul Varul AS teenuseid.

REIN SIKK