„Projekt on kavandatud jätkuks projektile, millega avasime möödunud aastal Põhja-Tallinna tööharjutuskeskuse. Samasugune tööharjutus- ja aktiviseerimiskeskus luuakse ka Lasna­mäele ning projekti vahenditest rahastatakse mõlema keskuse tegevust,” rääkis abilinnapea Merike Martinson.

Sotsiaal- ja tervishoiuameti arendus- ja haldusosakonna juhataja Raivo Allev selgitas, et tööharjutuskeskus on koht, kus töötud saavad osaleda koolitustel, käia nõustamisel, taastada tööharjumust jne.

Näiteks on Põhja-Tallinna töö­harjutuskeskuses puidutööseadmed, et töötud saaksid uusi oskusi õppida või vanu uuesti meelde tuletada. Paraku on keskuse tegevus praegu rahapuuduse tõttu peatatud. Kui varem rahastas seda töötukassa, siis nüüd ei ole asutus uut riigihanget välja kuulutanud ja seega ei ole ka raha, millega keskust ülal pidada.

Linn esitab vaide

Linn taotles kahe keskuse tööks Innovelt kahe ja poole aasta peale 8,2 miljonit krooni. Projekti omafinantseering oleks olnud pisut üle 900 000 krooni. Et välisrahastus jäi saamata, kardab Martinson, et projekt jääb nüüd ära. Esialgu loodab linn siiski, et raha on võimalik saada, kui esitada otsuse kohta vaie.

„Esitasime projekti teist korda, ka esimesel korral andsid kaks eksperti projektile kõrged hinded, üks madala. Teistkordsel projekti ettevalmistamisel arvestasime ekspertide märkuseid ja kommentaare, aga jäime ikkagi välja,” lisas abilinnapea.

Põhja-Tallinna linnaosa vanem Karin Tammemägi oli Innove otsuses pettunud. „Ilmselt ei kuulu tööharjutusteenus enam sotsiaalministeeriumi ja töötukassa prioriteetide hulka,” sõ­nas ta.

Sotsiaal- ja tervishoiuametile saadetud äraütlemiskirjas tõi SA Innove esile, et projekti siht­grupp võiks kulusid arvestades olla suurem, tehtud riskianalüüs on pinnapealne ja tegevuskava pole piisavalt detailselt lahti kirjutatud.

Kokku oli taotlusvooru eelarve 200 miljonit krooni, mis täies ulatuses ära jagati. Kokku esitati sihtasutusele 198 taotlust, küsiti üle 835 miljoni krooni.

Tallinnas on sotsiaal- ja tervishoiuameti hinnangul praegu juba umbes 28 000 töötut. Heitunuid võib neist olla ligi 10 000.

Eakad õpetatakse andmeid sisestama

•• Tänavu sügisel õpetab MTÜ Eesti Filmi Andmebaas elukestva õppe arendamise sihtasutuse Innove abiga 25 vanemaealist andmesisestajateks.

•• „Septembrist jõuludeni koolitame välja 25 inimest, kellest vähemalt kümme alustavad jaanuaris meie juures tööd ja osa saab võib-olla tööd ka meiega seotud organisatsioonides,” tutvustas MTÜ peatoimetaja Hagi Šein.

•• Innovest saadud ligi 1,5 miljoni krooniga peaksid koolituse läbinud saama piisava ettevalmistuse, et asuda tööle Eesti filmi elektroonilise andmebaasi loomisel.

•• Aastaks 2012, kui Eesti filmikunst saab saja-aastaseks, loodab Šein tehtud saada esimese etapi tööd. „Avatakse portaal, kus on sees kõik Eestis toodetud mängufilmid. Neid on meil praegu nimekirjas kuus- ja poolsada. Lisaks sisestatakse 1912.–1940. aasta kroonika, mida on umbes 1200 süžeed,” rääkis ta.