Esikoha töö eksponeerib bastioni ja kavandab bastionimüüri äärde väljakulaadsete laiendustega tänava. Bastionialustesse käikudesse soovitavad Maarja Kask, Ralf Lõoke ja Karli Luik rajada linna ajalugu tutvustava galerii.

Bastionile on kavandatud park, ainus hoone sellel on nõlva sisse ehitatud pargipaviljon. Parki teevad arhitektid ettepaneku rajada linnakämpingu või hotelli, endise püssirohukeldri asemele aga näiteks restoranid.

Rannamäe tee muutuks tiheda liiklusega magistraali asemel kohaliku tähtsusega juurdepääsuteeks. Vanalinna külastavate inimeste autodele on vallikraavi alla ette nähtud 513-kohaline parkla.

Funktsionaalsus jätab soovida

Ettevõtlusameti juhataja Kairi Teniste sõnul hindas žürii esikoha töö kõrget arhitektuurilist lahendust, kuigi funktsionaalsus jättis soovida. “Teise koha tööl oli funktsioone palju, kuid arhitektuuriline lahendus polnud selline, mida oleks võimalik realiseerida,” ütles Teniste.

Teise koha pälvisid Timo Subbi, Mihkel Urmeti ja Taavi Kaldaru arhitektuuribüroost Suburb OÜ, mis pakkus Skoone bastionile amfiteatri koos teemapargiga ning muutis Rannamäe tee jalakäijate tänavaks-käsitööturuks.

Kolmandale kohale tuli töö nimega “Karl XI”, mille autorid Ott Kadarik, Villem Tomiste, Mihkel Tüür ning Paco-Ernest Ulman arhitektuuribüroost Kosmos kavandasid bastionile rosaariumi, akvaariumi, teemaja ja avaliku puhkemaja. Spordiväljakule toodi pallimängud ja linnasport ning Põhjaväila alla ärikeskus.

Žürii otsustas osta ka arhitektuuribüroo Kask Arhitekt töö AB Imo Pectore, kus püüdsid pilku teaduseksperimentide ja muinasjuttude maja, rulasõidumägi, tennise- ja uisuväljakud, galerii ja vaatepaviljon. 250 000-kroonise preemiafondiga konkursile saabus kaheksa tööd, millest seitse kvalifitseerus. Järgmisena tellib linn konkursi arendaja leidmiseks, detailplaneeringu koostamine võtab vähemalt aasta. Kõik ideekonkursile saabunud tööd on alates neljapäevast väljas Pärnu maantee 6 galeriis.