Tallinna Linnavolikogu määruse vastava eelnõu eesmärgiks on sätestada Põhja-Tallinna sümboolika kirjeldus ning kasutamise kord ning nimetada lipu ja vapi kasutamise võimalused.

Lipul on sinine ankur ja valge põhjatäht. Sinine sümboliseerib merd, mis ümbritseb Põhja -Tallinna kolmest küljest, hõbedane osa sümboliseerib Põhja-Tallinna kui poolsaart. Sinine värv sümboliseerib ka mõistust ning rahu, hõbe on rahu ja siiruse värv, mis tähistab ka edasipürgimist ja arengut.

Sarikmärgi sees asuv ankur viitab üheteistkümnele Põhja-Tallinna ümbritsevale sadamale. Noole tipus asuv põhjatäht viitab Põhja-Tallinna geograafilisest asukohast tulenevale nimele. Põhjatäht on ka stabiilsuse ja kaitse sümbol ning viitab Põhja-Tallinnas asuvale sõjasadamale ja sõjakindlusele.

Tähe neli pikemat kiirt sümboliseerivad linnaosa nelja alustala: turvaline keskkond, ajalooline ja arenev tööstus, populaarne puhkeala ja puutumatu looduskeskkond. Neli lühemat kiirt tähistavad nelja asumit: Pelgulinn, Kopli, Paljassaare ja Kalamaja.Alaliselt heisatakse linnaosa lipp linnaosa haldushoonel.

Ajutiselt heisatakse linnaosa lipp Põhja-Tallinna pidupäevadel, suhtlemisel teiste omavalitsusüksustega, samuti muudel avalikel üritustel, kus on esindatud Põhja-Tallinna linnaosa.

Linnaosa lipu heiskamine on kohustuslik linnaosa vanema korraldusega linnaosas paiknevatel linna asutustel ja linnale kuuluvatel hoonetel, rajatistel või maa-alal. Põhja-Tallinna linnaosa lippu võib kasutada muudel juhtudel linnaosa vanema kirjalikul loal.

Linnaosa vappi võib kasutada linnaosa valitsuse, linnaosa halduskogu, linnaosas paiknevate linna asutuste ja linnaosa valitsuse struktuuriüksuste teenistujate ja töötajate visiitkaartidel, linnaosa meenetel ja märkidel, linnaosa valitsuse hoonetel, linnaosas paiknevate linna asutuste ja linnaosa valitsuse struktuuriüksuste siltidel ning linnaosa piiritähistel.

Muudel juhtudel võib linnaosa vappi kasutada linnaosa vanema kirjalikul loal.