Põrnika autoklubi avab laupäeval Saaremaal Tahula motelli lähedal sealmail esimese trammiliini, mille iseärasus on paigaldajate sõnul see, et tramm ei hakka liikuma punktist A punkti B, vaid seisab paigal nagu Tallinna trammid äikese ajal.

"Seoses liini avamisega saab esimest ja ilmselt viimast korda Virtsust Kuivastusse sõita trammiga, istekoht maksab 100 ja seisukoht 50 krooni," ütles autoklubi president Valmar Dreger, jättes targu mainimata, et Suure väina ületab tramm siiski parvlaeva pardal. "Tramm hakkab Saaremaal sõitma viiendal liinil, sest Tallinnas on juba neli liini olemas."

Tahula motelli lähedale paigaldatav ligi üheksa meetrit pikk ja kolm meetrit kõrge tramm hakkab turiste meelitama, Põrnikaklubi on sõiduvahendi jaoks saanud ka Kaarma valla heakskiidu. Trammi all oleva maa eest maksab autoklubi aastas 100 krooni renti.

Kaarma vallasekretär Eeve Näälik kinnitas, et vallal pole trammi vastu midagi, kuna sellest võib saada turistide jaoks populaarne vaatamisväärsus.

"Kasulik on ta ka vallarahvale, eriti lastele, kellest mõni näeb kindlasti trammi elus esimest korda, sest pole kunagi Tallinnas käinud," sõnas vallasekretär. "Vähemalt saab Saaremaa nüüd trammi, aastakümneid tagasi heietatud rongiliini idee läks ju vett vedama."

Täna Saaremaale viidava trammi kandis Tallinna Trammi- ja Trollibussikoondis möödunud aasta lõpus maha, sest sõiduvahend oli amortiseerunud. "Tegu pole trammi, vaid trammi kerega," osutas Tallinna Trammi- ja Trollibussikoondise peadirektor Juri Savitski. "Oleme sellelt kõik tähtsamad seadmed maha monteerinud, nii et seda kartust pole, et keegi temaga Saaremaal plehku paneb."

Savitski sõnul tegi autoklubi trammiostust juttu juba aprillis, kuid teoks sai see juulis, kui 7800 krooni juures käed löödi. "Mahakandmisega seonduvad kulud olnuks liiga suured," põhjendas direktor trammi müüki, märkides, et huvi taolise sõiduvahendi ostuks on Tallinnas ilmutanud juba rohkem kui paar inimest.

Põrnikaklubi presidendi sõnul maksab trammi treileriga Saaremaale viimine ning paigaldamine kokku ligi 50 000 krooni. "Trammil pole veel nime, kuid sümboliseerimaks Saaremaa päikeselisust ning merearmastust värvisime ta sini- kollaseks," lisas ta.

Trammiliin avatakse pidulikult Väikeste Lõõtspillide ühingu muusika saatel laupäeva õhtul Tahulas. Varem on autoklubi paigaldanud Hiiumaale raudteeülesõidukoha ning Vormsile valgusfoori.

"Järgmisel aastal tahame juba oma saare osta, kaua me ikka teistele liiklusvahendeid ja -teid rajamas käime," avaldas Valmar Dreger klubi järgmise kavatsuse.

OLIVER RAND