Jaanus Mutli suhtes koostati 1. juulil 2009 väärteoprotokoll selle kohta, et ta võttis AS-i Lasnamäe Tööstuspargi nõukogu liikmena Tallinna Farmaatsiatehase AS-lt vastu Domina World Traveli kinkekaardi väärtusega 15 000 krooni. Sellega rikkus Mutli korruptsioonivastase seadusega sätestatud keeldu võtta vastu kingitusi ja nõustuda soodustustega, mis on määratud temale endale või tema lähisugulastele ning mille vastuvõtmine võib otse või kaudselt mõjutada tema töö- või teenistuskohustuste erapooletut täitmist.

Põhja politseiprefektuuri karistas Jaanus Mutlit 9000 kroonise rahatrahviga, kuid ta kaebas väärteootsuse edasi maakohtule taotledes väärteomenetluse lõpetamist nii väärteokoosseisu puudumise kui ka väärteo aegumise alusel. Harju maakohus tühistaski väärteo, kuid avastas selle käigus, et Mutli teol on kuriteo tunnused ja saatis väärteoasja materjalid Põhja ringkonnaprokuratuurile kohtueelse menetluse korraldamiseks.

Seepeale esitas Jaanus Mutli kassatsiooni, millega taotles maakohtu otsuse tühistamist. Nimelt leiab Jaanus Mutli, et maakohtul polnud õigust väärteomenetluse lõpetamiseks mitmete erinevate seadusnüansside tõttu. Lisaks palus Mutli kohtuotsust täpsustada ja osutas erinevatele seadusnüanssidele osutades, et talle etteheidetud väärtegu aegus juba 7. märtsil 2009, mitte 9. novembril 2009, nagu see on kirjas maakohtu otsuses. Seega palus Mutli temalt välja mõistetud 135 000 kroonise menetluskulu talle hüvitada.

Riigikohus otsustas, et kohtupraktikas väljakujunenud arusaama kohaselt on väärteo aegumine käsitatav absoluutse menetlustakistusena, mis välistab väärteo aegumistähtaja möödumisel menetluse alustamise või alustatud menetluse jätkumise mistahes eesmärgil.