"Kulude külmutamisele tuginev eelarvepoliitika oli sobilik kiireks, buumiaegsete eelarvestamisvigade paranduseks, aga pikaajalise abinõuna ei saa see olla kestlik, nagu on sedastanud ka OECD oma viimases Eesti majanduse ülevaates," lisas ta.

"Just tulevik teeb mind enam murelikuks. Pean silmas aastaid, mida rahandusministeeriumi prognoos ei hõlma, aga mida peaksime kindlasti silmas pidama," avaldas Oviir arvamust.

"Eesti rahvastik vananeb ja väheneb. Terendavad rahvastikuprotsessid pingestavad pikemas perspektiivis nii riigi kui ka kohalike omavalitsuste eelarvet veelgi ja samal ajal ka majandust, sest tootlikkuse ja riigi tulude suurendamiseks on vaja kvalifitseeritud tööjõudu," selgitas ta.

"Peame igati toetama majanduse tuluteenimisvõimet ja vaatama üle kõik riigi suuremad kulukohad. Ma kardan, et seadustatud kulusid ülevaatamata ei jätku meil nendeks enam ühel hetkel raha või jäävad soiku arengusse panustavad investeeringud," märkis Oviir.

"Peame üle vaatama, kas meie sotsiaaltoetused töötavad tõhusalt ja täpselt; kas tervishoiu- ja hariduskulutused on olnud mõjusad; kas riigi tugi ettevõtetele on parim, mida saame anda," leidis ta.

Aruandega saab tutvuda riigikontrolli kodulehel.