Unisex-printsiibi kasutuselevõtt tähendab naistele ja meestele võrdset, kuid ka kallimat elukindlustuse hinda. Märkimisväärselt tõuseb just naiste elukindlustuslepingu hind, sest naised on pikema eluea ja parema tervisega. Meestega juhtub sagedamini õnnetusi või surmajuhtumeid, mistõttu hakatakse meeste kõrgemat riskikäitumist kompenseerima naiste kõrgemate kindlustusmaksetega. Samas ei mõjuta uued hinnad juba sõlmitud lepinguid,“ ütles SEB Elu- ja Pensionikindlustuse juhatuse esimees Indrek Holst pressiteenistuse vahendusel.

Unisex-printsiip tuleneb Euroopa Liidu direktiivist 2004/113/EÜ meeste ja naiste võrdse kohtlemise põhimõtte rakendamise kohta seoses kaupade ja teenuste kättesaadavuse ning pakkumisega.

Näiteks maksab 30-aastasele naisterahvale 15 aastaks sõlmitud riskikindlustuse põhileping, mille kindlustussumma on 50 000 eurot, igakuiselt SEB praeguse hinnakirja järgi ligikaudu 8,50 eurot, uue unisex-hinnakirja järgi umbes 16,50 eurot. Samade andmetega on makse meestel praegu 18 eurot, uue tariifiga samuti 16,50 eurot.

Kindlustusfirmad on kasumit taotlevad ettevõtted ja seega arvutavad kõik oma võimalikud riskid täpselt läbi. Loomulikult ei maksa arvata, et erafirmad hakkaksid vabatahtlikult kindlustustariife madalamale tasemele sättima ehk langetama meeste jaoks kindlustusmäärasid hoopis naiste tasemele.

Kas tulevikus võib oodata ka näiteks liikluskindlustuse määrade ühtlustamist hoolimata juhi staažist, vanusest ja auto võimsusest?

Sama moodi võib küsida, kas ei ole mitte tegemist vanuselise diskrimineerimisega, kui 54-aastane maksab kindlustuse eest rohkem kui 24-aastane.

Hea lugeja! Kas sul on elukindlustus? Millega endale põhjendad elukindlustuse olemasolu või selle puudumist? Kas naiste ja meeste elukindlustuse tariifide võrdsustamine on põhjendatud?

Kõike teemakohased mõtted on oodatud aadressile online@epl.ee ja selle loo kommentaariumisse!