Kui mõni teadlastegrupp seda laadi avastustega välja tuleb, tasub siiski jääda mõõdukalt skeptiliseks, sest pea alati leidub vastaspool, kes vähem või rohkem usutavalt suudab uuringu tulemuse kahtluse alla seada. Samuti on väga oluline, et uuringut oleks õigesti tõlgendatud.

Seekordse kohviuuringu puhul võttis sõna Clevelandi südame veresoonkonna meditsiini spetsialist Steven Nissen, kes juhtis tähelepanu sellele, et laiem avalikkus võib teadlaste järeldustest valesti aru saada. Näiteks selgub uuringust , et kui tegemist on suitsetajaga, siis tema puhul kohvi joomine hoopis suurendab riski surra nooremalt.

Ka teised meditsiinispetsialistid on selle uuringu põhjal üldiselt seda meelt, et ei ole mõtet hakata oma kohvijoomise harjumusi muutma ehk pole mõtet loota, et kui sa praegu üldse kohvi ei joo, siis selle tarbima hakkamine tooks kaasa eluea kasvu.

Meedia teatab pea iga päev mõnest uuest toitumisalasest uuringust, millest võib välja lugeda küllaltki üllatavaid tulemusi. Teada on ju uuringuid, milles viidatakse, et näiteks klaas punast veini või šokolaadi söömine teeb tervisele head.

Hea lugeja! Kuidas reageerid sina teadusuudistele, kus kaudselt või otseselt soovitatakse oma toidulauda muuta? Kas oled muutnud oma harjumusi mõne järjekordse teadusliku järelduse põhjal? Kõik on oodatud kaasa mõtlema selle loo kommentaariumis või saates kirja aadressile online@epl.ee.