See on katastroof ja seda väga lihtsal põhjusel: Eestis ei ole sellist karistusliiki nagu surmanuhtlus. Säärast sõnavõttu võiks oodata mõne poliitikavälise inimene suust, kes ei ole arvamusliider, kuid samas ei tohiks ka tema seda endale lubada.

Hakata garanteerima kellegi maha laskmist…Minu jaoks oli see täiesti ehmatav, sest kunagi ju ei tea, mis põhjusel võid sattuda Eesti riigi vaenlaseks. Võid kogemata öelda mõne sellise lause, mis on riigivastane ja siis jääd ootama, et „mehed lendavad peale”.

Ei taha teha liiga kaugele ulatuvaid järeldusi, kuid arvan, et ükski tipp-poliitik ei saa endale mingil juhul lubada selliseid avaldusi.

-Vaenlase otsimise, tema rünnaku ootamise ja ähvardamise retoorika ei ole seega demokraatlikule riigile kohane?

Absoluutselt. Vaadake, mida rääkis Norra peaminister pärast seda õnnetust. Kasutan siinkohal meelega sõna õnnetus. Sellistes olukordades tuleb valida iga sõna, sest iga sõna võib kedagi riivata.

Kogu surmanuhtluse teema on erakordselt tundlik, sest kui keegi istub viis aastat vangis ilmaasjata, siis on see suhteliselt mitte midagi võrreldes sellega kui ta maha lastakse.

Mõistan, et kui keegi ründab või on väga ohtlik olukord, siis võib selline asi juhtuda, et lastakse keegi maha. Võib-olla kaitseministeeriumis toimunud tulevahetuses ei olnudki muud võimalust, kui Drembjan maha lasta. Aga oluline on märkida, et Laar ei teinud selliseid märkusi tulevahetuse ajal, mil inimesed on loomulikult stressiseisundis. Antud juhul tegemist tavalise lahmimisega.

-Laar on varemgi korduvalt relvadega seonduvate intsidentidega avalikkuse tähelepanu pälvinud. Äkki nüüd see viimane juhtum tuleb hoopis kasuks, saates tema valijatele sõnumi, et tegemist on jätkuvalt karmi käega otsekohese poliitikuga?

Ei tea. See on ikka natukene metsavennamentaliteet. Perekonna ajaloo tõttu tean, et Võrumaal metsavennad lasid teinekord maha ka neid, keda poleks pidanud laskma. Ei olnud nad alati kõik suured Eesti patrioodid ja vabadusvõitlejad.

Vaielda võib alati, kuid näiteks igasuguste relvamängude puhul tuleb arvestada, et kui inimene on avaliku elu tegelane, siis peab ta endale oma tegevusest ka selgemalt aru andma.

-Mis ajendas Laari EÜSi siselisti kirjutama? Ega ei võinud olla tegemist mingisuguse teadliku ja kaalultetud sammuga?

Ma arvan, et see oli täiesti tavaline ärplemine ja lahmine, nagu omal ajal Edgar Savisaare pildi tulistamine. Ei usu, et tegemist oli erilise teadliku tegevusega.

Poliitkud ei taju alati seda, millist mõju võib omada nende käitumine. Olen korduvalt täheldanud, et tagantjärele nõuatakse pingsalt selgitust, miks meedia mõne teema vastu eriti huvi tunneb. Aga see on paratamatu, kui sa ise oled selle ise oma käitumisega esile kutsunud.