1200 inimest. Kindlasti tuleb arvestada sellega, et mingi osa neist, kellega pärast erakondade ühinemisprotsessi lõppu ühendust võtame, teatavad, et nad ei soovi parteisse kuuluda.

-Kui palju on sotsidel praegu liikmeid?

Praegu peaks olema kuskil peaaegu 4800 liiget. See number on nüüd vahepeal tõusnud, aastavahetusel oli liikmeid 4600 ringis.

-Kui aktiivsed Vene partei liikmed on ja kui tuntavalt võivad nad sotside seniseid põhimõtteid mõjutama hakata?

Põhimõtetes oleme me juba eelnevalt kokkuleppinud. Mis puudutab nüansse mingite teemade käistlusel, siis kui liituv seltskond ei tooks mingeid uusi teadmisi mõningate detailide osas, poleks ju sisuliselt mõtet liitudagi. Loodame, et nende seas on piisavalt palju aktiivseid inimesi, kes otsuste ettevalmistamise juures suudavad juhtida tähelepanu piisavalt sellele, et on asju, mida eestlased ei taju nii nagu venekeelne kogukond. See ongi üks aspekt, mida ootame liitumiselt.

Kui palju neid aktiivseid inimesi täpselt olema saab, on väga raske öelda. Arvestagem sellega, et Vene erakond on olnud suhteliselt madala toetusega ja tõenäosus pääseda riigikokku või suurematesse kohalikesse omavalitsuste esindusorganitesse on olnud väike. Kindlasti on seal liikmeid, kes on jäänud seetõttu kõrvale, kuid kes võiksid pärast liitumist sotsidega olla aktiivsemad kui varem.

-SDE liikmeteks on tulemas suurem rühm vene keelt emakeelena rääkivaid inimesi. Kas see erakonna asjaajamise keele osas ka midagi muudab? On vene keele suuremat rolli oodata?

Kuna tahame selle kogukonna probleemidega tegeleda, siis ka täna ilmuberakonna ajaleht nii eesti- kui ka venekeelsena. Sellele seltskonnale, kes on meil näiteks Narvast, oleme alati üritanud üldkogu jooksvalt tõlkida. Kui hakkame näiteks arutama põhikirja muudatusi, siis on selge, et venekeelsete inimeste seas on piisavalt neid, kes ei suuda seal leiduvaid täpseid nüansse eesti keeles jälgida.

Aga nii nagu meie riigikeel on üks ja ainuke, nii ka erakonna ametlik keel on eesti keel.

-Seega näiteks erakonna siselistides jätkub arutelu eestikeelsena?

No ma ei välista, et tekib mõni list, kus omavahel räägib venekeelne seltskond. Igaüks tekitab liste nii nagu parasjagu heaks arvab ja kuidas mingi teemakäsitluse juures mõistlik on. Kui rääkida Narva listist, siis seal käib ilmselt vestlus pigem vene keeles.