20.09.2012, 04:30
Toidu maitse püsib sünnist surmani
Praeguse sajandi algus on kujunenud maitsemeelt uurivatele teadlastele üpris maitsvaks.
FOTO:
Aastal 2000 said teadlased äsja valminud inimgenoomi järjestust kasutades jälile kibeda maitse retseptoritele. Edaspidi määrati ka magusa, soolase, hapu ja umami maitse aistingutele vastavad retseptorid. Kuid otsing jätkub – näiteks on arvatud, et magusamehhanisme on kaks. Nimelt on õnnestunud aretada geneetiliselt muundatud hiired, kes ei tunne kunstlike magusainete, küll aga looduslike suhkrute maitset. On pakutud ka lisa viiele üldtunnustatud maitseaistingule: metalne, rasvane ja süsihappegaasine. Maitsemeele asukohta on laiendatud keelelt sisikonda, hingamisteedesse ja kogunisti spermasse, kuid nende andurite funktsioon on siiski jäänud paljuski uduseks.