Järvamaa haigla taastusraviosakonna juhataja Vallo Vaheri sõnul on kambrikese seintel, laes ja põrandal kokku 3,5 tonni tavalist soola. Raviseansi käigus hingab toasolija sisse seintest eriaparaadi kaudu pihustatavat soolaauru.

Vaher selgitab, et tervendavat auru ei pea kambris sisse ahmima. Kuni 45 minutit kestva seansi jooksul saab patsient lamamistoolil rahulikku muusikat kuulata ja puhata. Kui tahab, võib ta ka magada.

Laste seanss kestab kuni 35 minutit. Sel ajal saavad mudilased mängida autodega soolavedu ja ehitada kummiloomadele soolakoopaid.

Teeb hingamise kergeks

Soola- ehk halokamber on kõige kasulikum astmaatikutele ja ägedaid bronhiidivorme põdevatele inimestele. “Soolaaur muudab röga paremini väljaköhitavaks ja leevendab hingamisvaeva,” põhjendab Vaher. Need haigused on tema teada ka ainsad, mille ravi soolatoas maksab kinni haigekassa. Ülejäänud hädade korral tuleb inimestel ravikuuri eest tasuda ise. Üks raviseanss maksab 33 krooni. Et saada head tulemust, peaks kambris käima vähemalt 14 korda. Aastas soovitavad tohtrid teha kaks nii pikka ravikuuri.

Soolakambrit võivad oma patsientidele mitmesuguste haiguste puhul soovitada ka nina-, kõrva- ja kurguarstid. Vaher räägib ühest hiljutisest patsiendist, kes tuli soolatoast abi otsima põskkoopapõletikuga. Juba neljanda või viienda seansi ajal hakkas tal põletikuline vedelik nina kaudu välja jooksma. Kasu on soolaravist ka nahahaiguste puhul.

Hoiab viirused eemal

Vanemõde Kersti Krais ütleb, et paljud tunnevad soolatoa vastu huvi ka haiguste profülaktika eesmärgil. Nii mõnigi soolakuuri läbinu väidab, et ei jää enam nii kergesti haigeks. “Kindlasti seetõttu, et sool hävitab limaskestadelt baktereid ja muudab haiguste suhtes immuunsemaks.”

Eriti hea peaks soolaravi olema lastele, kes on viirustele vastuvõtlikud, põevad tihti ülemiste hingamisteede põletikke või grippi.

Kõige tänulikumad on raskete hingamisteede haiguste käes vaevlevad inimesed, kes tunnetavad ravi tulemuslikkust kõige paremini. “Kuigi ravikuuri mõju sõltub inimesest, pole keegi veel öelnud, et see tühja oleks läinud,” märgib Krais.

Mõned tunnevad, et röga läheb lahti ja hingamine muutub vabamaks, juba poole kuuri ajal. Mõni jälle käib kõik 14 korda ära ega saa üldse aru, et midagi teisiti oleks, kuid tunnistab hiljem, et mõne aja möödudes läks paremaks küll. Järelikult oli toime pikaldasem.

Soolatuppa ei tohi minna need, kellel on kõrge palavikuga äge viirushaigus, kalduvus veriköhale, äge kopsupõletik, tuberkuloos, läbi põetud kopsumädanik, kõrgvererõhutõve teine ja kolmas staadium, vastunäidustusi on muidki. Seetõttu tuleb ravi sobilikkust alati kontrollida ja küsida nõu pere- või erialaarstilt.

Merje Mihkelsaar, nelja-aastase Mariini ema:

Läksin soolaravist abi saama, sest Mariinil oli juba pikka aega kinnine köha. Esimestel kordadel ajas soolaaur teda kambris veelgi enam köhima. Kolmanda seansi ajal kuulsin, et köha polnud enam nii kinnine. Seestpoolt hakkas kerget raginat kostma. Kodus oli köha aga endiselt kuiv ja kinnine.

Lõplikult muutus Mariini köha lahtiseks siis, kui olime poole kuurist läbi teinud. Nii et aitas küll.

Kuigi soolakambris tuli iga päev veeta pool tundi, möödus see aeg ruttu. Eks see ole omamoodi põnev ning tuima tegevusetuse asemel sai laps mänguasjadega mängida.

Anne Põder

foto: Andrus Eesmaa