Mida väiksem laps, seda sagedamini tundub ta haige olevat. Lapse kasvades jäävad ka haigused harvemaks ja haigestumine ei tee lapsevanemaid enam nii murelikuks kui varem.

Iga köhatus pole veel köha. Kindlasti peab tähelepanelik olema, kui lapsel on kurk punane, hingamine vilistav ja on tõusnud palavik. Tavaliselt läheb kurgus olev punetus üle bronhidesse ja põhjustab köha.

Köha põhjus ja iseloom, kestus, aga ka patsiendi vanus on määravad, missugust köharohtu tuleb tarvitada. Eriti raske on imikute ja väikelaste köha korral nõu anda, sest lapse seisund võib väga kiirelt muutuda ja haigusnähud süveneda. Alla ühe aasta vanuste laste köha korral peab kindlasti pöörduma perearstile, kes määrab ravi ja jälgib ravimi mõju ja lapse paranemist.

Imikute ravimisel peab kindlasti teadma, et alla aastane laps ei oska veel erituvat röga välja köhida. Seega tuleb imikut eriti tähelepanelikult jälgida, et ta rögasse ära ei lämbuks. Täiesti lubamatu on anda mõnenädalasele lapsele rögalahtistit arstiga konsulteerimata, sest terve normaalne rinnapiimaga toidetud imik ei tohiks haigestuda. Omapäi imiku ravimine võib aga kasu asemel hoopis kahju tuua.

Apteegist ostetavate ravimite kõrval ei tohi ära põlata rahvameditsiinis tuntud ravivõtteid nagu sibul või kuum piim meega. Samuti tuleks sooja mee ja viina seguga määrida kokku lapse rindkere. Ja kindlasti ravimtaimedest tehtud teed: nurmenukk, islandi samblik, aed-liivatee, tee- ja paiseleht.

Kas eelistada looduslikku või keemilise toimeainega köharohtu, kas tabletti, siirupit või lahust – see sõltub juba lapse vanusest, eelistusest (kõik lapsed ei taha siirupit võtta) ja  köha iseloomust.

Prospan

SIIRUP

•• Looduslik luuderohu lehtede ekstrakti sisaldav preparaat. Luuderohu ekstraktil on rögaeritust suurendav ja hingamisteid lõõ-gastav toime. Prospan veeldab kleepuvat röga, kergendab selle väljaköhimist ja leevendab köhaärritust. Siirup on magusa maitsega ja mõeldud eelkõige lastele alates esimesest eluaastast. Ravi kestus sõltub sümptomite tüübist ja raskusest, aga see peaks kestma vähemalt nädala. Isegi siis, kui tegemist on hingamisteede kergema põletikuga. Et kindlustada ravi efektiivsust, tuleb ravimit manustada veel 2–3 päeva pärast sümptomite kadumist.

Altee-ekstrakt ja C-vitamiin

SIIRUP

•• Alteejuurest ja -lehtedest saadakse köha vaigistava ja põletikuvastase toimega lima. Rögalahtistav toime on nõrk. Sobib hästi kuiva ja ärritava köha korral. Toime saabub paari päeva jooksul. Sobib kasutamiseks ka väikelastele, aga kindlasti peab annustest kinni pidama. Et tegemist on loodusliku preparaadiga, võib siirup olla hägune.

Bronchicum

SIIRUP

•• Sisaldab erinevaid taimetinktuure, mis toimivad rögalahtistina ja omavad kerget põletikuvastast toimet. Vajadusel on lubatud kasutada ka imikutel, kuid pea eelnevalt  kindlasti nõu arstiga. Ravimit peaks kindlasti kasutama vähemalt nädal aega.

ABO Pharma apteegitillimesi

SIIRUP

•• Meeldiva maitsega siirup lastele, sisaldab mett ja apteegitilliõli. Apteegitill on tuntud rahva seas ristiköömne nimetuse all ja teda teatakse kui seedimist soodustavat ja kõhupuhitusevastast vahendit. Apteegitillil on ka köhavastane toime, mis avaldub juba üsna väikestes doosides. Apteegitillimesi vaigistab köha ja kergendab röga väljaköhimist. Võib kasutada alates esimesest eluaastast.

Brontex

SIIRUP

•• Sisaldab toimeainena ambroksooli. Ambroksool on röga lahtistava toimega, omab lima vedeldavat ja limaeritumist soodustavat toimet. Köhaga kaasneva röga väljaköhimine on kergem ja valutum. Sobib kasutada ka limaeritusega kulgevate nina- ja kurgupõletike korral. Ravi esimestel päevadel rögaeritus suureneb, kuid see on täiesti normaalne ja sellest ei tohiks ehmuda. Ravi jätkates köha väheneb, rögaeritus näitab, et paranemisprotsess on alanud.  Alla kaheaastastele lastele arsti soovituseta ei manustata, sest nad ei pruugi osata röga välja köhida.

Bromhexins

TABLETID

•• Sisaldab toimeainet broomheksiin, 4 mg. Broomheksiin vähendab köhaga kaasneva röga viskoossust, suurendab röga hulka ja kergendab väljaköhimist. Omab ka nõrka köhavastast toimet. Ravitoime saabub tavaliselt neljandal-viiendal ravipäeval. Broomheksiin soodustab kroonilise bronhiidiga haigetel hingamisteedest tolmu ja muude saateosakeste väljutamist. Alla kaheaastasele lastele ei soovitata.

Mentholatum Balm

SALV

•• Võib kasutada välispidiselt nohu ja külmetusnähtude leevendamiseks alates esimesest eluaastast. Salvi toimeained on mentool, kamper ja metüülsalitsülaat, mis rindkerele määrides avaldavad ärritavat, lokaalset põletikku põhjustavat ja verevarustust parandavat toimet. Tekib kipitus, soojatunne ja veresoonte laienemine, mistõttu kiireneb bronhides põletiku vähenemine. Mentholatumit võib kasutada ka inhalatsiooniks. Selleks  lahusta salv kuumas vees ja lase lapsel tekkivaid aure sisse hingata. Enne kui lapse rindkere salviga sisse määrid, proovi seda väikesel nahapinnal ja veendu, et lapsel ei teki allergilist löövet või ville.