Energiajook annab energiat
Arvamus, et energiajoogist saab toiduenergiat, ei pea paika. Energiajook ei ole “energiapomm” kalorite ammutamise mõttes: kaloreid sisaldab ta sama palju kui karastusjook. Energiajook toimib ergutina, selle koostisosad tauriin ja kofeiin stimuleerivad kesknärvisüsteemi, aitavad peletada väsimust ja parandavad keskendumisvõimet. Mõju kestab paar tundi kuni terve päev.

Energiajook on “keemia”
Väide, et energiajook on “puhas keemia”, ei vasta tõele. Energiajoogi koostisesse kuuluvad looduslikud ained, nagu suhkur, tauriin, vitamiinid ja kofeiin. Näiteks sünteesib inimese organism ise tauriini, mida leidub nii emapiimas kui ka loomses toidus. Teadusuuringud on näidanud, et tauriin osaleb väga paljudes inimese füsioloogilistes funktsioonides, normaliseerides vererõhku, vähendades sapikivide tekke riski, langetades kolesteroolitaset, kiirendades ainevahetust ning osaledes nägemisfunktsioonis.

Energiajook on tervisele kahjulik
Energiajoogid on ohutud kõigile tervetele täiskasvanud inimestele, kui jooki ei tarbita üle ühe liitri ööpäevas. Kui aga inimesel on diagnoositud äge südamepuudulikkus ning kofeiin on vastunäidustatud, ei tohiks energiajooke tarbida. Ergutus- ehk energiajookide põhilised toimeained on glükoronolaktoon, tauriin ja kofeiin. Esimest on energiajookides sadu kordi ja teist kümneid kordi rohkem kui tavapärastes jookides, kuid samal ajal ei ole nad tervisele kahjulikud. Tervisekaitseinspektsiooni kinnitusel ei ületa kofeiinisisaldus energiajoogis lubatud normi. Tauriin võtab ära näljatunde ja seda sisaldavad ka karastusjoogid.

Energiajook on samaväärne vitamiini- ja spordijoogiga
Energiajoogid sisaldavad põhiliselt B-grupi vitamiine. Neis ei ole kompleksvitamiine, mida sisaldavad vitamiini- ja spordijoogid.
Spordijookides on põhiliselt kiiresti imenduvad süsivesikud, mineraalid ja vitamiinid, mis on sobivamad füüsilise koormuse korral energia taastamiseks. Energiajoogid sobivad tänu oma toimeainetele pigem unepuudusest põhjustatud väsimuse kiireks leevendamiseks. (Allikas: web.adrenaliin.ee)
Energiajook on samaväärne narkootilise ainega
Energiajook pole narkootiline aine, vaid virgutaja ning stimuleerija. Näiteks võib tuua, et ka morfiin stimuleerib, kuid nimetatud aine toime sõltub tarbitavast kogusest. Morfiini kogus võib olla palju väiksem kui kofeiini oma, kuid selle mõju on mitu korda erinev, nii nagu erinevad ka tarbimise tagajärjed inimese tervisele. Kui võrrelda narkomaane energiajookide tarbijatega, siis erinevuse leiame kasutamise motiivis. Narkomaanide eesmärk on põgeneda reaalsusest, virgutusjookide tarbijad seevastu püüavad reaalsusega toime tulla.

Üks küsimus:

Kas energiajoogi ja alkoholi kokteiliks segamine on tervisele kahjulik?
Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi direktor professor Raivo Vokk
Kõik sõltub alkoholi kangusest ja kogusest. Kindlasti ei soovita ma aga alkoholi ja energiajooki kokku segada. Seda, et see kahjulik on, ei saa ka otseselt väita, kuna näiteks USA-s sisaldavad paljud energiajoogid lahjat alkoholi. Organismis toimuvaid keemilisi protsesse alkoholi ja energiajoogi tarbimisel ei ole piisavalt uuritud, et nende koosmõju kahjulikkust teaduslikult kinnitada. Küll aga on teada, et energiajook annab maksale süsivesikuid, kange alkohol omakorda lõhub maksas süsivesikuid. Need kaks vastandlikku protsessi ei saa koos kindlasti kasulikud olla.