Detsembri alguses avab Tornimäe kaksiktornis uksed Tallinna moodsaim hambakliinik.

Kliinik32 nime kandvas hambakliinikus hakkab tööle 30–40 inimest, neist 10–15 arsti. “Käivitamise koguinvesteering on ligi seitse miljonit krooni,” ütleb peaarst Lauri Vahtra. Lisaks temale on Kliinik32 kaasomanikeks veel viis doktorit: Kirsten Nigul, Piret Väli, Reet Pallase, Triin Kadastik ja Anton Garajev. Suurem osa neist on praegu CityMedi palgal.

Asutajad paigutasid oma raha, kasutasid liisingut ja laene. “Tundub, et hambaarstid on pankade jaoks usaldusväärsed isikud,” muigab Vahtra, et laenu saada polnud keeruline.

Kliinikusse tuleb seitse ravikabinetti, operatsioonisaal, labor ja abiruumid. Tehnilised nõuded on kõrged. Teistmoodi ventilatsioon, sterilisatsioon, kõik seinad peavad sisaldama tinaplaate – kasutatakse ju röntgenkiiritust. Asutamishetk on siiski soodne. Ühelt poolt on majanduse tõusutsüklis inimestel enam raha käes, tänu sellele käiakse hambaarsti juures lihtsalt rohkem ning korrapärasemalt. “Teisalt on ka inimeste teadlikkus tõusnud,” lisab Vahtra.

Patsiendid Soomest ja Rootsist

•• Tallinna hambakliinikute välispatsientide hulk võib ulatuda 15–20%-ni. Alguses käisid peamiselt soomlased, viimasel ajal ka palju rootslasi.

•• On isegi paar firmat, kes vahendavad Eestisse süstemaatiliselt Rootsist pärit patsiente. “Minu juures on käinud aga ka inimesi Iirimaalt,” mainib Kliinik32 peaarst Lauri Vahtra.

•• Hambaarstid ise ütlevad siiski, et pigem eelistatakse kohalikke. Mitte et välismaalaste raha oleks kuidagi halvem, aga distantsilt diagnooside panemine, aegade kokku leppimine ja ravi organiseerimine on paratamatult närvesöövam.