Eesti ühe suurema mööblitootja AS Tarmeko juhid andsid käesoleva aasta 1. veebruaril Tartu maakohtusse likvideerimisaruande.

Üks 60-aastase ajalooga ettevõtte puidutöötlemise ja täispuitmööbli tootmisüksuse sulgemise peamisi põhjuseid on Eesti turu liiga kõrged puidutoorme hinnad. AS-i Tarmeko juht ja likvideerija Jaak Nigul on juba varem öelnud, et Eesti metsapoliitika ebanormaalsuse tõttu on siinne palgihind tunduvalt kõrgem kui näiteks Soomes või Rootsis.

Seni on ettevõttest jupikaupa koondatud ligi sada inimest. Arvestades seda, et hundipassi on saanud ka ligi paarkümmend ettevõtte teiste harude töötajat, võib oodata, et koondatute arv võib lähiajal veelgi suureneda. 2006. aastal töötas AS-is Tarmeko keskmiselt 207 inimest. Möödunud aasta alguseks oli töötajate arv kahanenud 136-ni.

Eelmise aasta alguses kavatses ettevõte kolida tootmisosa ümber väiksemale pinnale, sest tootmismaht oli vähenenud ja kahjum vajas likvideerimist. Oktoobris langetasid ettevõtte juhid aga likvideerimisotsuse.

Eile ei õnnestunud üheltki Tarmeko juhtivtöötajalt kommentaari saada, sest nende sõnul kommenteerib juhtumit ainuisikuliselt Jaak Nigul. Ettevõtte sekretäri sõnul ei soovi Nigul toimuvat kommenteerida.

Suur kahjum

Alates 2006. aastast on ettevõte töötanud kahjumiga. Kui 2005. aastal teenis Tarmeko 4,5 miljonit krooni kasumit, siis 2006. aastal ulatus kahjum ligi 10 miljoni kroonini.  17. oktoobri seisuga oli ettevõtte kahjum 7,8 miljonit krooni.

Eesti turu liiga kõrgete puidutoorme hindade tõttu on paljud teisedki puidutöötlemisega tegelevad ettevõtted sunnitud oma tegevuse lõpetama või tootmisüksused sulgema ja töötajad koondama.

Möödunud aasta juunis sulges Stora Enso oma Pärnumaal asuva Sauga saeveski. Ettevõttest koondati kokku 76 inimest. Ettevõtte juhtide sõnul sai sulgemise põhjuseks materjalipuudus.

Tarmeko ajalugu

••     Mööblitootmisettevõte Tarmeko asutati 1947. aastal.

••     Ettevõtte põhitegevus on puidust mööbli, pehme mööbli ja spooni tootmine. Ligi 80 protsenti toodangust läheb Saksamaale, Soome, Rootsi, Norrasse, Taani, Inglismaale, Prantsusmaale, Lätti, Venemaale ja Ukrainasse.

••     Tarmeko gruppi kuuluvad Tarmeko Pehmemööbel OÜ, mis tegeleb pehme mööbli tootmise ja müügiga, Tarmeko LPD OÜ, mis tegeleb liimitud-painutatud detailide tootmisega, ja spooni tootev AS Tarmeko Spoon. Varem kuulus sinna ka puidutöötlemise ja täispuitmööbli tootmisüksus AS Tarmeko, mis aga likvideeritakse.

••     Paari viimase aasta jooksul on ettevõte hakanud tootma mööblit ka eritellimuste järgi.