Kui veel paari aasta eest näis paljude kinnistute olukord lootusetu, sest omanikel kas ei jätkunud kordategemiseks raha või murti piike kaasomanikega ja karmide muinsuskaitsepiirangutega, siis nüüd võib üldpilti vaadates öelda, et mõnegi ajaloolise maja ülesvuntsimist on jälle alustatud. Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialisti Kaarel Truu arvates ei sõltu aga restaureerimisaktiivsus muinsuskaitse nõuetest ja piirangutest, vaid ikkagi inimeste teadlikkusest ja majanduslikust olukorrast, sest nõuded on aastate vältel üldjoontes samaks jäänud.

Näiteks on Art-Life Projekt OÜ näol uue omaniku saanud vanalinnas asuvad Lai 38 ja 40 ning Pikk 55 kinnistud, millest esimesi haldasid veel hiljuti ärimees Toomas Tooli lähikondlased. Pika tänava maja kuulus veel paar kuud tagasi rallimees Markko Märtinile, kuid on aastakümneid tühjana seisnud. Art-Life Projekti juhatuse esimees Taavet Bristol rääkis, et pikalt murelapse staatuses püsinud Laia tänava kinnistutest tehakse paari-kolme aastaga hotell, mille allkorrusel asub restoran ja ühes nurgas ka kunstigalerii. Osaühingu üks osanik on ka Šveitsis registreeritud firma.

„On kurb, et vanalinnas sellises seisukorras maju veel üldse on. Meie kontseptsioonist suure osa moodustabki nende majade ajalooline väärtuslikkus ning maja olemuse ja tulevase projekti puhul peaks tekkima sünergia. Praegu vahetame näiteks majadel katust ja kevadel läheb tõsisem ehitustöö lahti,” rääkis Bristol. Tema sõnul tehakse muinsuskaitseametiga tihedat koostööd ja projektiga ratsa rikkaks saada ei ole kavatsetudki. „Mõtleme pikema aja peale ja eks muinsuskaitselistel nõudmistel ole ka oma alus, et kultuuri ja majade väljanägemist säilitada.”

Niisamuti tegeldakse restaureerimisega Kooli 9 asuval kinnistul, kus tööd on praeguseks poole peale jõudnud. Ka kaht kõige suuremat vanalinna maja – Pikk 36 ja Pagari 1 – kohandatakse ümber korteriteks. Vanalinnast väljapoole vaadates leidub samuti hooneid, mida esile tõsta. Näiteks pikalt räämas olnud Poska 53 on saanud uue näo, samuti sel aastal Tallinna kultuuriväärtuste ameti restaureerimispreemia saanud mälestis Tatari 21a. Suured tööd käivad Kadriorus Raua ja Kreutzwaldi nurgal asuvas Karl Burmani projekteeritud juugendelamus, millel korrastatakse fassaadi ja katust.

Kui soovid artiklit lõpuni lugeda, siis saad seda teha digilehe vahendusel või ostes Ärilehe paberversiooni leheletist.