Eile tutvustati sotsiaalministeeriumi laste ja perede osakonna juhatajale Anniki Tikerpuule kapos väärteoprotokolli, mille kohaselt on ta toime pannud korruptsioonivastase seaduse järgi kvalifitseeritava väärteo. Ehk väärteoprotokolli järgi on ta ametiisikuna ja vastutava osakonna juhatajana rikkunud toimingupiiranguid, mis ütlevad, et ametiisik ei tohi teha tehinguid iseendaga.

Eesti Päevaleht paljastas detsembris, kuidas kolm sotsiaalministeeriumi ja üks justiitsministeeriumi ametnik lõid põhitöö kõrvalt MTÜ Omapäi ja said sotsiaalministeeriumist sellele taha ka kahe projekti raha, esialgu summas 200 000 krooni. Artiklite peale alustas sotsiaalministeerium ka sisejuurdlust, mis päädis noomitustega kahele ametnikule: Tikerpuule ja tema alluvale, perede ja laste osakonna peaspetsialistile Signe Riisalole, kes samuti oli üks MTÜ Omapäi asutajaliikmetest. Sotsiaalministeerium määras Riisalo samal ajal ka Omapäile jagatud raha kasutuse järelevaatajaks. Kolmas MTÜ Omapäi liige, hoolekande osakonna nõuniku kohusetäitja Kersti Puhm noomitust ei saanud. MTÜ Omapäi neljas ametnikust liige, justiitsministeeriumi ametniku Pille Tederi puhul justiitsministeerium huvide konflikti ei näinud.

Väärteoprotokolli kohaselt on Tikerpuu rikkunud kolme seaduseparagrahvi punkti. Esiteks keeldu, mille järgi ei tohi ametiisik sooritada tehinguid iseendaga ega volitada oma alluvaid seda tegema enda eest. Teiseks ei tohi ta riigi esindajana teha varalisi tehinguid MTÜ-ga, mille liige ta on. Ja kolmandaks ei tohi ta riigi esindajana teha tehinguid selle MTÜ-ga, mille tegevust ta kontrollib. 

„Juhin tähelepanu asjaolule, et tegemist on protokolliga ning ühtegi lahendit ega otsust veel ei ole. Nii protokollis kui varasemalt meedias esitatud etteheidetega ma ei nõustu. Kuna menetlusprotsess on hetkel pooleli, siis täpsemaid kommentaare praegu anda ei saa,” teatas Tikerpuu.

15 päeva vastulauseks

Tikerpuul on õigus esitada 15 päeva jooksul vastulause ja tutvuda väärteotoimikuga. Hiljemalt 30 päeva pärast protokolli koostamist teeb kohtuväline menetleja väärteoasjas otsuse, s.o 30. juuniks. Süüdimõistva otsuse korral karistatakse toimingupiirangute rikkumise eest rahatrahviga.

MTÜ Omapäi lõid ametnikud 2010. aasta augustis, samal ajal, kui sotsiaalministeeriumis käis uue arengukava „Vägivalla vähendamise arengukava aastateks 2010–2014” väljatöötamine. Seal kavas on ka eraldi lasteteema, mis on samade ametnike korraldada. MTÜ eesmärgiks sai saatjata ja inimkaubandusega kokku puutunud laste eestkostesüsteemi väljatöötamine ning juhendmaterjali koostamine. Sotsiaalministeerium toetas ühingut selle eest 100 000 krooniga. Alaealiste eestkostesüsteemi väljatöötamine on aga sotsiaalministeeriumi tööülesanne, täpsemalt laste ja perede osakonna ülesanne, mida juhib Anniki Tikerpuu. Seejärel sai Omapäi sotsiaalministeeriumilt veel 6391 eurot ehk vanas rahas samuti 100 000 krooni ka teise projekti tarvis. Peale senise kahe rahastuse on sotsiaalministeerium lubanud Omapäile veel teise arengukava, „Laste ja perede arengukava” raames, veel neljaks aastaks: 2012–2015 igal aastal 7000 eurot. Selle arengukava tegemist juhtis Anniki Tikerpuu kui laste osakonna juhataja.