Mis te arvate, kui palju võiks maksta olümpiamaskott Mišaga kollane termos, mida köögikapi otsast mäletame? Ma ei tea, mida teie pakuks, aga peamiselt USA turule orienteeritud vintage-saidil Etsy müüb üks nutikas Eesti ärimees seda 96 euroga.

Aga kui palju võiks maksta samuti nõukaaegne laualamp, selline metallist jalaga ja sini-valge ümara kupliga? Selle eest küsitakse lausa 140 eurot. USA eBays müüb üks Tallinna mees kokku ligi viit tuhandet sovetiajaga seotud eset, enamik on meile kõigile tuttav ja prahiks peetav nipet-näpet-kraam. Tema poes maksab näiteks vana hea jonnipunn 135 dollarit (105 eurot) ja Muhu riietes väike plastnukk 60 eurot. Nõukaaegse kraami äri ei piirdu üksnes mänguasjadega, kenasti lähevad kaubaks ka gaasimaskid (17 eurot), plastmassist poevõrgud (20 eurot) ja teeserviisid (alates 60 eurost).

Kidakeelsed ärimehed

Eesti Päevaleht püüdis nutikate netiärimeestega ühendust saada, kuid nad osutusid ootamatult kidakeelseks: kes ei vastanud päringule üldse, kes ei soovinud oma ärist rääkida. Ainsa vaprana soostus küsimustele vastama Martin, kes samuti palus oma tegelikku ärinime mitte avaldada. Ta saavat oma kauba „igalt poolt”: vaatab üle tuttavate pööningud ja panipaigad, lappab Eestis osta.ee pakkumisi, käib kaltsukates ja turgudel. Tasuta saadud või odava hinnaga soetatud kraami pildistab kodus üles seatud väikses stuudios kvaliteetselt üles ja paneb välismaa veebisaitidele müüki. Martin müüb korraga kolmel erineval saidil, kuid keskendub peamiselt USA eBayle. „Kõige paremad hinnad,” põhjendab ta lakooniliselt. Müügis on korraga paar-kolmsada eset.

Netiäri ajab Martin ülikooli kõrvalt ning tema sõnutsi lisatöö vajadust selle kõrvalt pole. Kaubale paneb ta hinnad vastavalt nõudlusele ning suurimateks konkurentideks, kelle tegevusel ja hindadel silma peal pidada, peab ta Venemaa samalaadse kraami müüjaid.

Tallinna taaskasutuspoe Uuskasutuskeskus tegevjuhi Katriin Jüriska sõnul on nõukogudeaegne kraam, mida Eestis muidu veel hiljuti prahiks peeti, nüüd väga kuum kaup. „Kui tuleb sisse nõukaaegne dress või olümpiarõngastega klaasid, siis müüme need kindlasti poole tunniga ära,” ütles Jüriska.

Uuskasutuskeskus, kus on saada ohtralt retrokraami väga mõistlike hindadega, on allikaks eelmainitud netiärimeestele, kes panevad odavalt kokku ostetud esemed netis mitu korda kallimalt müüki.

Lisaks kokkuostjatele on Uuskasutuskeskus juba tuntud koht Soome turistide seas.

Võrreldes netiärimeestega on Uuskasutuskeskuse hinnad väga madalad. „Müüme neid mänguasju näiteks Hiina mänguasjadega võrreldes küll veidi kallimalt. Kui Hiina mänguasi maksab 60 senti, siis nõukogudeaegne maksab ühe euro. Aga üldiselt püüame hoida hinnad madalad,” rääkis Jüriska.

Seetõttu kasutavadki netiärimehed Uuskasutuskeskust oma varustusbaasina. „Meil käib väga palju kokkuostjaid: kes ostab raamatuid, kes nõusid. Käiakse just meie soodsate hindade pärast, kuna meilt on mugav osta ja edasi müüa,” tunnistas Katriin Jüriska. Sellegipoolest lubab ta hindu mitte sama jaburate kõrgusteni tõsta.