Kredex on vallandanud eestlaste uue kire – ise tuulest elektrit toota –, mis sundis Koeru tuulikutevalmistaja Konesko ekspordiplaane riiulile tõstma. Konesko sai EAS-ilt 127 000 eurot eksporditoetust, et oma loodud tuulegeneraatoreid ekspordilitsentsi tarbeks Saksamaal katsetada. Kuid aprillikuus andis Kredex kuuele eramajapidamisele tuulikute ostmiseks kokku ligi 180 000 eurot toetust, mis täitis ettevõtte tsehhi kuni hilissügiseni tellimustega. Krooniajal sai ettevõte EAS-ilt ligi 766 000 eurot omaenda algupäraste tuulikute väljatöötamiseks.

Tasuvusaeg 20 aastat

„Kavatsesime ühe 10 kW ja ühe 20 kW generaatori testimiseks saata juba suvel, kuid tellimusi on nüüd nii palju, et saame testimiseks mõeldud generaatorid valmis alles aasta viimaseks kvartaliks,” ütles tuulikuprojekti käivitaja Alvar Hirtentreu.

Paldiski kandi Kersalu küla 83-aastane taluperemees Ilmar Laherand ostis ilma toetuse ja laenuta, päris oma raha eest koduõuele Konesko 10 kW tuuliku, mis maksab 42 000 eurot. Praegu on käsil tuuliku häälestamine. „Olen tuuleenergia suur fänn, sest elasin Teise maailmasõja tuuliku abil üle,” ütles Laherand. „Investeering tasub ennast vähemalt 20 aastaga ära. Mul tekkis siin 100 tihumeetrit tuulemurdu ning kasutan tuuleenergiat selle laudadeks ja prussideks saagimiseks.”

Praegu Koneskos töös olevad kümme tuulikut on tellinud majaomanikud ja talupidajad peamiselt oma kodumajapidamiste elektriga varustamiseks. Seade võimaldab koostöös Eesti Energiaga vähendada igapäevaseid elektriarveid, pannes tööle kõik vajalikud kodumasinad ja isegi küttesüsteemi.

Alla 11 kW tuuliku saab ilma keerulise asjaajamiseta Eesti Energia võrku ühendada, mis tagab süsteemi stabiilse töö. Kui majapidamine ei tarbi elektrit, siis ostab Eesti Energia elektrivoolu ära. Kui tuult pole, siis saab majapidamine voolu ühisvõrgust ja kuu lõpus toimub tasaarveldamine.

Konesko hindab oma tootmisvõimsuseks 50–60 tuulegeneraatorit aastas. Kuigi praegune suur huvi kodumaal tõotab neelata kõik Konesko tootmisvõimsused, kavandab ettevõte eksporti Põhjamaadesse, Balti riikidesse, Poolasse, Saksamaale ja Suurbritanniasse, milleks on aga vaja teha rahvusvaheliselt tunnustatud katsetused.

Saksamaal võetakse eestlaste generaatorid kopsaka tasu eest kuueks kuuks katsetamisele. Kui aga seejuures peaks ilmnema mingi tehniline tõrge, siis pärast selle kõrvaldamist algab pool aastat kestev katsetus otsast peale.

Peamiselt snobism

Eesti tuntuim tuuleenergia entusiast Peeter Jalakas soovis Konesko tuulegeneraatorit oma Läänemaa suvekodus katsetada, kuid soetas nüüd hoopis Itaalias toodetud 3,5 kW võimsusega seadme, sest ei jõudnud ettevõttega kokkuleppele.

„Ma ei ole generaatori tasuvust välja arvutanud, sest tänasel päeval on tuuleenergia siiski peamiselt snobism,” nentis Jalakas. „Kuid see on hea tunne, kui ümberkaudu elektrikatkestuste ajal elektrit pole, meil aga on.”