Enam kui kümme aastat Taani ärimehe Henning Lykke Jenseni käes olnud Kalvi mõis, mis on Virumaa üks uhkemaid mõisakomplekse, müüdi hiljuti Vene kapitaliga seotud investeerimisfirmale Belitex Invest OÜ.

Aseri valda jäävas ajaloolises mõisas tegutseva luksushotelli direktor Peter Thomsen ütles, et aastaid tagasi üles vuntsitud kompleks läks müüki omaniku Taanis asuva emafirma finantsraskuste tõttu.

AS-i Kalvi Mõis 2008. aasta majandusaruandest selgub, et ka mõisas asuva hotelli ja restorani käsi ei käinud üldise majanduslanguse tõttu enam sugugi hästi. Kui veel aasta varem oli ettevõte teeninud ligi 20 miljoni krooni jagu kasumit, siis üle-eelmisel aastal jäädi juba 5,3 miljoni krooniga miinusesse.

Hinda ei ütle

Mõisa müügihinnana avalikkuses kõlanud 22 miljonit krooni olevat Thomseni sõnul ekslik summa, kuid samal ajal ei soovinud ta õiget numbrit ise täpsustada. Vene osapoolega ei õnnestunud Eesti Päevalehel ühendust saada.

Thomseni poolt Eesti Päevalehele vahendatud uue omanikfirma Belitex Invest OÜ pressiteate kohaselt hakati mõisale uut omanikku otsima, kuna kompleksi nii praegu kasutuses olevate kui ka seni kasutuseta hoonete põhjalik remont vajas suuri investeeringuid.

Jutud, et uhke mõis võib muutuda edaspidi Vene rikkurite suvemajaks, kuhu huvilistel enam asja pole, lükatakse Belitex Investi teates ümber. „Uus omanik plaanib läbi viia hädavajalikud remonttööd, et senine majandustegevus saaks selles jätkuda,” kinnitatakse selles. „Renoveerimistööde ajagraafik täpsustub pärast ekspertiise ning projekteerimistöid.” Remondiga plaanitakse ühele poole saada järgmise kahe aastaga. Belitex Invest kuulub äriregistri andmeil Venemaal Peterburis tegutsevatele Shorena Guguchiyale ja Omar Gurtskayale, viimane neist on farmaatsiaettevõtte Imperiya-Pharma JSC peadirektor. Belitex Investi juhib aga Jevgeni Bolšakov, kes on varem töötanud Lukoil Eesti juhina ning siinmail tuntud ka Meelis Lao äripartnerina. Bolšakov oli ka see mees, kes vedas Peterburi pankuri Aleksandr Saveljevi Pirita jõe saarele kavandatud kinnisvara-projekti.

Belitex Investil on praegu käsil Viru-Nigula vallas Unukse külas Padaveski puhkemaja arendamine. Kuigi ettevalmistustööd kahekorruselise maakividest puhkemaja rajamiseks läksid lahti juba eelmisel suvel ja vald on jõudnud välja anda ka vastava ehitusloa, pole tööd ometi siiani veel alanud.

Kalvi mõis

Esmamainimine 1485

Tuudorstiilis peahoone

•• Kalvi mõis asub Põhja-Eesti pankranniku serval, seda  mainiti esmakordselt 1485. aastal.

•• 1512. aastal läks valdus Dietrich Kalffi kätte, kelle nimest on tulnud eestikeelne kohanimi Kalvi. 1770. aastate alguses vasall-linnuse müüridele ehitatud vana härrastemaja sai 1910. aasta tulekahjus kannatada ja tollane omanik Nikolai von Stackelberg lasi sellest põhja poole püstitada uue peahoone.

•• Tuudorstiilis massiivne hoone on väljast viimistletud klombitud graniidiga, hoonet ilmestavad nurgatornid ja kitsad aknaavad. Valmimisajal 1913 oli tegemist modernse ehitisega: selles oli näiteks oma elektrijaam ja ka autogaraaž. Mõisa sisemust ilmestab läbi kahe korruse ulatuv hall.

Alates 1948. aastast on mõisas asunud sanatoorium ja puhkekodu. 1993. aastal sai Stackelbergi perekond mõisa tagasi ja müüs selle 1999. aastal Henning Lykke Jensenile, kes koostöös Tiit Rannastega korrastas lossikompleksi.

•• Renoveerimise käigus tehti korda algupärased detailid ning mõisa uued interjöörid rajati algset ehitusajastut arvestades. Luksushotelli uksed avati külalistele 2002. aastal.