Probleem ebaseadusliku kütuseveoga ei ole midagi uut, kuid pärast seda, kui Läti muutis riigipiiri ületamise seadust, mis lubab nüüd tavatingimustel vaid kord nädalas piiri ületada, on Eestis piirikaubandus oluliselt kasvanud. Ligi pooled piiriületustest Koidula piiripunktis, mida oli eelmisel aastal kokku umbes 50 000, on kütuseveo eesmärgil.

Sõidukeid kontrollitakse jälgimise põhjal, sõeludes välja sõidukid, mis mõnel juhul ületavad piiri isegi mitu korda päevas.

Alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse § 68 esimese sätte põhjal võib Eestisse tuua aktsiisivabalt sihtkohta jõudmiseks vajaminev kütus, mis on mootorsõiduki standardses kütusepaagis või erikonteineri standardses kütusepaagis.

Seadus on tegelikult olnud muutumatu aastast 2004, kuid praeguse kontrolli karmistamine on seoses selle seaduse tõlgendamisega.

MTA tollikorralduse osakonna juhataja kohusetäitja Urmas Koidu sõnul tähendab see autojuhtidelt nende reisi sihtkoha väljaselgitamist ja sellele vastavalt siis üleliigse kütuse maksustamist piiripunktis.