Kas oleks 16. sajandil ülespoodud kurjategijad võinud arvata, et kunagi ehib nende hukkamispaika 13-korruseline klaasseintega minipilvelõhkuja!

Jaanuari teisel poolel avab Hansapank uue peakontori Liivalaia tänaval. Koos sisustusega ligi sada miljonit krooni maksnud maja asub Tallinna suurimal ja kuulsaimal võllamäel. Hansapanga arvutikeskuse kohal oli veel mõned aastad tagasi alles ainulaadne kivist alus võllapuule, kus võis korraga rippuda kuni seitse surmamõistetut.

Arheoloogide andmetel raiuti keskajal Hansapanga hoone kohal kurjategijatel päid maha. Keskajast säilinud jooniselt on näha, et kirikuvargaid ja röövmõrtsukaid tõmmati võllamäel rattale. See hukkamisviis oli eriti piinarikas - esmalt murti ohvril luud-liikmed, seejärel põimiti ta vankriratta ümber ning jäeti surma ootama. Kurjategijad leidsidki oma viimase puhkepaiga sealsamas võllamäel pühitsemata mullas, kuhu maetuna pidi neid tabama igavene põlemine põrgutules.

Hansapanga töötajad Hansalinna-aegsete kirikuõpetajate ettekuulutusi ei karda. "Ei usu, et kummitused siia moodsa sisekujundusega majja tee leiavad," naljatlevad juriidilise osakonna töötajad.

Bilansimahult Eesti suurima panga peakontoris võiks kodukäijad end tõepoolest ebamugavalt tunda. Vaevalt meeldib keskaegseile kummitustele luksuslik arhitektuur klaasist vaheseinte, magnetkaarte neelavate uste, konditsioneeride ning nahkmööbliga. Pealegi ei saaks vaimud umbes 11 000-ruutmeetrises kontoris segamatult ringi liikuda - kõikjalt piiluks neid lugematu arv turvakaameraid.

Konkurendid püüavad kõrvale hiilida Hansapanga peamajale hinnangu andmisest. "Hanspanga uus maja on nagu raamaturiiul, kus keskelt kulgeb koridor ning kahel pool selle ääres on kontoriruumid," soostub ERA Panga ehitusdirektor Karli Kleemann lõpuks ütlema. Möödunud aasta suvel Tartus valminud ERA Panga peakontor on ehitatud hoopis saksapäraselt, avatud büroo stiili järgides.

Kolme asemel kolmteist korrust

Hansapanga haldusdirektor Ivar Virkus selgitab, et 1991. aastal loodud panka on alguspäevist saadik kummitanud ruumipuudus. "Veel üle-eelmise aasta suvel kavatsesime valmis ehitada vaid kolm korrust," nendib ta. "Kevadel selgus, et vaja on kõiki 13 korrust."

Hansapangas on praegu umbes 600 töötajat, uues majas hakkab neist tööle 300-400. Uude peakontorisse kolimist ootavad veel laenuosakond ja liisingufirma Hansaliising, teised osakonnad töötavad minipilvelõhkujas juba mõnda aega täie hooga.

Pangaklientide päralt on Hansapanga peahoone kolm esimest korrust, mille vahel peab läbi kolme korruse kõrguva fuajee ühendust klaasseintega lift. Esimesel korrusel asuvasse teenindussaali tahtis arheoloog Ain Lavi keskaegse hukkamispaiga jäädvustamiseks võllase tükke paigaldada. Lõpuks jõudsid arheoloogid pankuritega kokkuleppele, et sünget paika jääb meenutama tahvel kliendisaali seinal ja võllapuu tükid pannakse vaatamiseks välja pangahoone kõrvale.

Teenindussaalis ei torka kundele silma ühtki turvameest. Kas tõesti pole Hansapank õppust võtnud maikuisest sajandi pangaröövist, kus uue peakontori kõrval asuvas endises peamajas langes röövlite saagiks üle kahe miljoni krooni?

"Turvamehed on olemas küll," viipab Hansapanga haldusdirektor käega kohta, kust lihtinimese silm neid esmapilgul otsida ei oska. Ta lisab, et turvameeste näiline varjatus klientide eest on panga taotlus.

Arhitektid muutsid hoone ehitamise käigus pidevalt projekti, et ehitada võimalikult inimsõbralikku maja, kus talvel poleks külm ega suvel palav ning kõigile jätkuks õhku. "Oleme sellelt majalt välja pigistanud kõik, mis vähegi andis," tunnistab Ivar Virkus, lisades, et korrused oleks võinud veel natuke kõrgemad olla.

Hansapanga õhuküllasest hoonest on malli võtnud Vabaduse platsi äärde uut peakontorit rajav Tallinna Pank. "Meie maja peaks tulema sama avar kui Hansapanga oma," lubab Tallinna Panga direktor ja haldusdivisjoni juht Leho Lugna.

Suitsuvaba piirkond kesklinnas

Samas on Hansapank töötajad lisaks õhuküllusele varustanud värske õhuga. "Meie maja on täielikult suitsuvaba," teatab Ivar Virkus uhkusega. "Esineb küll veel mõningaid üleannetuid, kes kuskil kõrvalises kohas salaja suitsetavad, kuid loodan, et peagi ärkab ka nende südametunnistus."

Neljandast kaheteistkümnenda korruseni täidavad Hansapanga ruume töötajad, kellega kliendid üldjuhul kokku ei puutu. Esimeselt kolmelt korruselt alanud ratsionaalne, kuid samas luksuslik sisekujundus jätkub ülemistelgi korrustel - pangaomanikud pole kokku hoidnud.

Hansapanga juriidilise osakonna juhataja Anne-Riin Kütt ja jurist Lauri Isotamm tunnistavad, et on uue majaga rahul. "Puudu on vaid pildid ja lilled," sõnavad nad, lisades, et panga uue peahoone seinu peaks hakkama ehtima graafika.

Saatana vingerpuss 13. korrusel

Kõige kõrgemal, peamaja 13. korrusel asuvad nõupidamis- ja vastuvõturuumid. Liftil on aga vaid 12 korrusenuppu. Kas on Hansapanga hoone kavandajad juhindunud ühest lasteraamatust, kus auväärne pan Kleks pääses oma maja ülemisele ja eriti salajasele korrusele vaid korstna kaudu?

"13. korrusele viib vaid üks kolmest liftist," selgitab Hansapanga haldusdirektor. Kuraditosina numbrit kandval korrusel on märgata saatana enese vingerpussi. Muidu igatpidi kandilise hoone viimast korrust ehib ligi 4-meetrise läbimõõduga ümmargune aken, kust pangatöötajad võivad Tallinnat ja tükikest merd imetleda.

Konkureerivad pankurid Hansapanga hiiglasliku peahoone pärast kadedust ei tunne. "Tartus vaatame igal juhul neile ülevalt alla," teatab ERA Panga ehitusdirektor. Suvel valminud ERA Panga peahoonel on 9 korrust, ERA Panga vastu Tartusse ehitatav Hansapanga Lõuna-regiooni keskuse hoone on aga vaid 5 korrusega.

Eesti turust ligi neljandiku end kätte haaranud Hansapank pole veel uut peamaja ametlikult avanud, kui juba kavandab veelgi suurema hoone ehitamist Tallinna kesklinna. Olümpia hotelli lähedusse plaanitava 18-korruselise ja 16 000-ruutmeetrise maja eskiisprojekt on pankuritel olemas, praegu tegeldakse maaküsimusega. "Uue hoone ehitamisega me praegu ei kiirusta," püüab Hansapanga haldusdirektor jätta eestlasele igiomast tagasihoidlikku muljet, "kuid mõte on endistviisi olemas ja mitte väga sügaval sahtlipõhjas."

VICTORIA PARMAS, AIN PARMAS