„Kui Euroopa konkurentsiametnikud sunnivad Gazpromi müüma maagaasi kõigile ühesuguse hinnaga, siis võetakse aluseks mõne suurema turu keskmine hind ja Eesti selleks turuks kindlasti pole,” ütles Eesti Gaasi juhatuse liige Raul Kotov. „Hind võib meile kallineda, sest praegu mõjutab selle suurust läbirääkimistel nii põlevkivi kui ka turba olemasolu Eestis. Suuremates riikides pole nii palju võistlevaid kütuseid.”

Konkurentsikuriteo uurijad külastasid 2011. aasta septembris Eesti Gaasi peakorterit ja esitasid tänavu suvel lisaküsimusi. „Ma ei tea Gazpromi suhtes algatatud uurimise seisu ja järeldusi, sest Eesti Gaas esineb selles loos tunnistajana,” selgitas Kotov.

Euroopa Komisjon teatas sellel nädalal, et jätkab Gazpromi vastu aasta tagasi tõstetud konkurentsikuriteo kahtluste uurimist. Nimel süüdistatakse Venemaa gaasimonopoli turuga manipuleerimises, sest gaasi müüakse eri riikidele erineva hinnaga. Kahtluse alla seatakse nii lääneeurooplastele müüdava gaasi liiga kõrge hind kui ka hinna sidumine kõrgtasemel püsiva nafta hinnaga.

Konkurentsiametnikud korraldasid mullu reidi Bulgaarias, Tšehhimaal, Eestis, Ungaris, Lätis, Leedus, Poolas ja Slovakkias asuvatesse Gazpromi tütarettevõtetesse.