Tallinnas asuvad ettevõtted toetasid kutsekooli moraalselt ja materiaalselt, et säiliks Kopli üheksa keskkooli kõrval ka ametikool. Suurim rahaline toetaja oli üle 100 000 krooniga Balti Laevaremonditehas, teiste ettevõtete abi seisnes õpilaste kindlustamises praktikabaaside ja tulevaste töökohtadega.

“Maja ehitada on lihtne, aga selleks, et sinna tuleksid ka õpilased ja õppejõud, on vaja õpetada just neid erialasid, mis kindlustavad lõpetajad tööga,” ütles Tallinna Kopli ametikooli direktor Valvo Paat.

Paadi sõnul on kõige suurem abi tulnud Balti Laevaremonditehaselt (BLRT), kes oli eelmise kooli – Tallinna Kopli ehituskooli – likvideerimise vastu algusest peale. Ta soovitas erialasid muuta, et säiliks kutsehariduse andmine linnaosas.

Paadi sõnul oli riik aga oma otsuses kindel ja sulges kooli. Hooned suutis linnaosa riigi käest endale saada ja 2002. aastal otsustatigi koos ettevõtetega seal uuesti kool avada. Uue kooli avamiseks kulus kaks aastat.

Eesti kinnisvara haldajate ja hooldajate liidu (EKHHL) juhatuse esimehe Juri Kröönströmi sõnul on neil kooli vastu väga suur huvi. Neid huvitab, et noori kinnisvara hooldajaid oleks võimalik juurde koolitada ja olemasolevad saaks täiendusõpet. Sügisel käivitubki Kopli ametikoolis kinnisvara hoolduse töömeestele 80-tunnine täienduskoolitus.

“Tahtsime ise koolitama hakata ja otsisime juba isegi selleks kohta, kui linnaosa ja ettevõtted tulid heale mõttele avada uuesti Kopli ametikool. Sellega saime ühendada liidu ettevõtete ja õpihimuliste noorte huvid,” ütles Kröönström.

Hea koostöö

Kinnisvarahooldaja eriala nõuab spetsiaalset õppeklassi, mida Koplis veel ei ole. Probleem lahendati koostöös Lasnamäe mehaanikakooliga – kasutatakse sealset korralikult sisustatud praktikabaasi.

“Kuna ettevõtte töötajaskond on eakas, on meil suur huvi noorte kvalifitseeritud elektrikute ja lukkseppade vastu,” ütles Tallinna Trammi- ja Trollibussikoondise AS-i (TTTK) juhatuse esimees Toomas Sepp.

“Meil on vaja väga spetsiifilise eriala inimesi. Neid ei koolitata mitte kusagil mujal Eestis. Varem koolitati neid tehnikakoolis nr 19 ja hiljem koolitasime neid depoodes konkreetsel töökohal täiendavalt juurde,” rääkis TTTK AS-i trammidepoo ülem Mati Koore.

“Praktikale tulevad noored mehed meie depoosse, et nuusutada õiget töömehe elu. Valime siis parimad endale välja – sõel on tihe,” rääkis Koore ja lisas, et avatud erialale on suur konkurss. Korralik töömees teenib depoos üle 7000 krooni kuus, palgasüsteem on nii üles ehitatud, et võimaldab korralikule töömehele ka korralikku palka maksta.

Koolil kaks korpust

Kolm eriala

•• Kopli ametikool koosneb õppe- ja praktikakorpusest, kus on minimaalselt sisustatud klassid puutöö- ja metallitööeriala õpetamiseks.

••Ametikool alustab kolme eriala õpetamisega: käsitöömeister; kinnisvarahooldaja; trammi ja trolli lukksepp-elektrik

••Vastu võetakse 130 õpilast põhikooli baasil ja 30 põhihariduseta noort

••BRLT toetuse eest paigaldati koolile 13 akent, turuhindades üle 100 000 krooni. Kooli kõrval on täismõõtmetes spordisaal.