Eilne telesaade "Pealtnägija" avalikustas tõsiasja, et Eesti energiahiid pettis aastaid 65 000 klienti, jättes nende vanad elektrimõõdikud kontrollimata.

Probleem puudutab just nõukogudeaegseid, enamasti 1970 aastate alguses ehitatud majadesse paigaldatud ketasmõõdikuid, mida tuleb iga 16 aasta tagant kontrollida.

Täna kinnitas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, et Eesti Energia peab kõik taatlemata mõõdikud kiiremas korras välja vahetama.

„Alustame mõõdikute vahetamise või taatlemise hanke koostamisega kohe, kui oleme ministeeriumist vastava korralduse kirjalikult kätte saanud,“ lubas Eesti Energia Jaeäri kommunikatsioonijuht Kristjan Hamburg.

Tema sõnul kulub hanke tarbeks arvestuslikult 110 miljonit krooni.

„Antud investeering tuleb suure tõenäosusega teha elektrivõrgu töökindluse, ehk elektriaktkestuste vähendamise investeeringute arvelt,“ lisas Eesti Energia Jaotusvõrgu juhataja Tarmo Mere.

Esialgselt taheti küll Mere sõnul enne mõõdikute taatlemist või ümbervahetamist ära oodata ministeeriumi otsust elektriarvestite taatlemist käsitlevat seaduse muutmise osas, kuid praegu tuleb energiamonopolil tegutseda siiski ettekirjutustest lähtuvalt.

Hamburgi sõnul peaks mõõdikute vahetamine pärast hanke lõppemist aega võtma vähemalt pool aastat. "Taatlemis või ümbervahetustöid tehakse mitmes piirkonnas korraga."

Konkurentsiamet võib teha kopsaka trahvi

Konkurentsiamet võib 65 000 taatlemata elektrimõõdiku eest määrata trahvi kokku kuni  kaks miljardit krooni.

Konkurentsiameti peadirektor Märt Otsa sõnul ei ole peamine mitte trahvisumma määramine vaid see, et Eesti Energia vahetaks mõõdikud viivitamatult välja ja hakkaks korralikult elektrit mõõtma.

„Täna on veel määratava trahvisumma üle vara spekuleerida ja raske on ka menetluse lõpptulemuse tähtaega anda, kuid kindlasti tegeleme selle juhtumiga esmajärjekorras, sest 21. sajandil on ennekuulmatu, et elektrit ei mõõdeta õigesti,“ lisas Ots ja tõdes, et antud juhul on tegemist väga suure rikkumisega.

Otsa kinnitusel on kõigil taatlemata mõõdikute alusel arveid maksnud klientidel õigus nõuda Eesti Energialt hüvitist.

Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Aivar Kala sõnul ei tohiks inimesed olenemata tekkinud segadusest siiski oma elektriarveid maksmata jätta. „Sellist ettepanekut me korteriomanikele ei tee,“ lisas ta.

Eesti Energia teeb taatlemata mõõdikutega enesele karuteene

** „Vanad veneaegsed ketasmõõdikud valetavad enamasti tegelikult tarbija kasuks 5-7 protsenti,“ rääkis Tehnokontrollikeskuse elektrilabori juhataja Jüri Loorents ja lisas, et valenäidud tulevad sellest, et ketasmõõdikute ressurss on keskmiselt 35 aastat, kuid väsima kipuvad nad juba enne seda. „Sellepärast tulebki neid taadelda.“

** „Kuna taatlemisaja ületanud vanad mõõteseadmed mõõdavad statistikale tuginedes pigem paar protsenti kliendi kasuks kui kahjuks, ei ole antud tegevusega klientidele kahju tekitatud,“ arvas Mere.

** „Meie heauskne kavatsus oli see, et ei ole mõislik iga aasta kulutada poolsada miljonit krooni seadmetele, mille kohe aasta paari jooksul uute vastu välja vahetame ning mis mõõdavad näite korralikult,“ kommenteeris Mere vanade mõõdikute taatlemisest väljajätmist.

** „Taatlemisaja ületanud mõõdikute kasutamine ei olnud konkurentsiametiga kooskõlastatud, kuna amet ei saa anda luba taatlemisaja ületanud arvestite kasutamiseks. Küll aga oleme ametit antud probleemist informeerinud kui lükkus edasi kaugloetavate arvestite suurinvesteering,“ lõpetas Jaotusvõrgu juhataja Tarmo Mere.

** „Jaotusvõrk on kahjustatud neid tarbijaid, kelle voolumõõtjad on nõuetekohaselt taadeldud, ehk nemad maksavad kinni taatlemata arvestite kasutajate väidetavad „soodustused““ kurjustas Omanike Keskliidu peasekretär Taavi Madiberk. Maksimaalse trahvi määramine ei ole Madiberki sõnul kindlasti mõistlik. "Nimelt riik tõstaks raha ainult ühest taskust teise ja tekitataks ka üsna kopsakad menetluskulud,“ tõdes Madiberk.