Äsja renoveeritud Kõue mõisas saab loodetavasti juba sügisest näha vahetuvaid väljapanekuid kirjanik Jaan Krossi arhiivist. Materjalide kokkukogumise ja sorteerimisega tema poeg ja mõisa omanik Eerik-Niiles Kross praegu tegeleb.

Osa juba varem kirjandusmuuseumile antud materjalist jääbki sinna, kuid kõik olulisemad Jaan Krossi loomingut puudutavad dokumendid ja käsikirjad on edaspidi kättesaadavad ka mõisas selle jaoks spetsiaalselt kohandatud ruumides. Väljapanekute jaoks kavandab noorem Kross eraldi kohta mõisatallist, kui ka see restaureeritakse. Enne saab näitusele pandud arhiividokumente näha peahoone teise korruse raamatukogus.

„Praegu loen ja sirvin isa Siberi-aegadest saadetud kirju, kuid juba mitu aastat olen läbirääkimisi pidanud ka spetsialistidega, kes materjalid professionaalselt läbi töötaks, sest tegemist on ikkagi tuhandete lehekülgedega. Lisaks vajab arhiivi pidamine spetsiaalselt ventilatsiooni ja temperatuuri,” rääkis Eerik-Niiles Kross. „Plaan on arhiiv digitaliseerida ja see internetis kättesaadavaks teha, olen sellest rääkinud ka tehnikaülikooliga, kellel on vajalik tehnika olemas.”