Tänavu märtsis õnnestus Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse konsultantidel viimaks koos ehituseksperdiga külastada mullu suletud Kalvi mõisa. „Peahoone seisukord ei vastanud viie tärni lossihotelli nõuetele ja seal tuvastati hulgaliselt puudusi,” selgitas toonane EAS-i tootearenduse juht Marje Braunbrück. Ta lisas, et EAS-i soov on eelkõige säilitada unikaalne majutusasutus ja turismitoode. „Sanktsioonid ei ole meie eesmärk,” rõhutas Braunbrück, oodates omanikelt täpsemat mõisa remondi ajakava.

EAS-i esindaja soovitas täpsema info saamiseks suhelda omanike esindaja Jens Peter Aabyeniga. Paraku pole Aabyen reageerinud enam kui kahe nädala jooksul ühelegi Eesti Päevalehe kirjale.

Et mõisa ümber jätkub selgusetus, mainis ka Aseri vallavanem Urve Takjas. „Mind informeeriti, et kevadel algab mõisas remont ja et peagi tulevad minuga kohtuma ka uued omanikud. Paraku valitseb senini vaikus,” ütles vallavanem, kellel on kurb meel, et unikaalne mõis vajub unustuse hõlma. Temale oli end esitlenud uute omanike esindajana aga hoopis keegi eestlane, ei venelane Bolšakov ega taanlane Aabyen. Paraku väidetav omanike esindaja oma kontaktandmeid vallavanemale ei jätnud, sest väitis, et kohtumine omanikega toimub õige pea.

Emotsionaalne pahameeletorm

2002. aastast luksushotellina tegutsenud tuudori stiilis Kalvi mõis vahetas omanikku mullu suvel ja sulges uksed avalikkusele 1. septembrist. Senine omanik Henning Lykke Jensen põhjendas mõisahotelli müüki majandusraskustega. Töö kaotas 26 inimest.

Paisus emotsionaalne pahameeletorm, sest levis info, et mõisast saab Venemaa rikkurite suveresidents. Lisaks tõstis häält ka EAS, mille töötajad pahandasid võimaliku toetusraha lepingu rikkumise pärast.

Nimelt andis EAS-i juhatus 2004. aastal AS-ile Kalvi Mõis 221 795 eurot turismiedendamistoetust. Toetuse andmise üks tingimusi oli, et mõis peab avalikkusele avatud olema kuni 4. septembrini 2011.  

Samal ajal lükkas Kalvi mõisa uue omaniku Belitex Investi juht Jevgeni Bolšakov resoluutselt ümber väite, et mõis suletakse ja muudetakse suveresidentsiks.