Poliitiline tants

Sotsiaalne temaatika muidugi oli naljast kaugel, aga see kummaline nihestus ja näitlik punnitamine, mis tabas täpselt ära tänaste otsustajate tegeliku palge, oli üllatavalt nauditav. Sest mitte ainult “väike soome poliitik” pole sundseisus, vaid ka enamus väikseid eesti poliitikuid tegelevad asjadega, millest neil ilmselgelt jõud ega mõistus üle ei käi.

Monotoonsed ja emotsioonivabad dialoogid eesti-soome-inglise keeles said näpuga näitavad aktsendid läbi Pääri räppetteastete ja Mikko tihedalt semiootiliste tantsunumbrite. Nii võis isegi monotoonsuses irooniat tabada.

Efektseim oli tinglik tantsu-stseen masendavate poliitiliste mutrikeste “soojale maale” reisimisest. Üksteise otsa lükiti stereotüüpseid pildikesi, mis maailmakodanike pealiskaudsust ja süvenemispõlgust paljastasid.

Bürokraatiat muutes

Vormiliselt võiks niisugust kriitikat globaalse meedia ja maailmapoliitika kohta läbi väikse bürokraadi “traagika” palju pikemalt serveerida. Kerge kahjutunne jäi hinge, et etendus vaid pool tundi kestis – just siis, kui süvani-südameni jõuti, tiksus pendel kurjakuulutavalt lõppu.

“Valtiomies II” on kokkuvõttes koputus meie kivist südametele: meedia on küllastatud traagilistest piltidest, ometi põrkavad need erilist erutust tekitamata kalgistunud telliskivimüüridelt, mis indiviid enda ümber ehitanud, tagasi jälgi jätmata. Loodetavasti leiab tegijate sõnum üles mõned praod, kuhu juured ajada ja murendada sel moel bürokraatlikku ilmakorraldust. To be continued… loodetavasti.

Kes nad on?

Mikko Orpana

Lõpetas Helsingi Teatrikõrgkooli tantsuosakonna 1999. aastal. Osalenud tantsijana Helsingi Linnateatri trupis ning teinud koreograafiaid tantsuteatrile Minimi, Ryhmäteatrile ning KokoTeatrile. Ta tegutseb ka Kajaanis, kus on üks sõltumatu lava Generaatori eestvedajaid. “Valtiomies II” on järg 1997. aastal valminud poliitilisele tantsuetendusele.

Päär Pärenson

Lõpetas 2003. aastal Viljandi kultuuriakadeemia tantsu erialal ning pärjati Philip Morris Eesti 2003 parima tantsija preemiaga. Talvel töötas ta Soomes koos Mikko Orpanaga, kellega koos valmis “Valtiomies II”.