Ivanov ja Oksanen

Varrakult ilmub novembris kolm tõlketeost, mis kuuluvad servapidi samuti eesti kirjandusse: Andrei Ivanovi „Hanumani teekond Lollandile”, P. I. Filimonovi „Veekandjate paaripanek” ja Sofi Oksase „Kui tuvid kadusid”. Septembris ilmub Varrakult ka Tõnu Õnnepalu uus romaan „Mandala”, novembrisse on kirjastus planeerinud Õnnepalu luulekogu „Südames” ilmumise.

Ilmamaa lubab avaldada kolm uut luulekogu: Piret Bristoli „Nonstop”, Indrek Hirve „Tiivavalu” ja Hando Runneli „Kui nagu nagu, kui nagu kui ehk Kui kui nagu, kui kui kui”. Jumalike Ilmutuste tiiva alt ilmuvad Jürgen Rooste „Laul jääkarudest”, (:)kivisildniku „Valuraamatu” II köide ja Chalice’i debüütraamat „100% Chalice”. Tammerraamat annab välja Ellen Niidu valikkogu „Taevavõti”, mille teevad eriliseks Edgar Valteri seniilmumata illustratsioonid 1967. aastast. Pildid pidid omal ajal ilmuma Niidu soomekeelses kogus, ent plaan jäi soiku ja illustratsioonid 45 aastaks Niidu valdusse.

Kooliaasta alguses on oodata teisigi kodumaiseid lasteraamatuid. Piret Tali raamatus „Pioneer Viru tänavast” jutustatakse 1970–1980-ndate koolilapse elust, Kristiina Kassi „Õpetaja Kusti kummitab ning teisi jutte” koondab üleloomuliku ainesega lugusid. Mõlemad ilmuvad Tänapäevalt. Poistele ilmub Juhan Voolaidi sulest „Kullamäe lood”, väljaandjaks Atlex.

Maailma mõtlejate teostest avaldab Ilmamaa kirjandusteadlase Erich Auerbachi tuntuima teose „Mimesis” ja katoliikliku filosoofi Jacques Maritaini raamatu „Kunstniku vastutus”. Varrak jälle üllitab Donald Davidsoni artiklikogu „Põhjuslikkus, tõlgendus ja teadmine”.

Kuulsad postmodernistid

Tallinna ülikooli kirjastus lisab siia omalt poolt hulga prantslasi: Emmanuel Lévinasi teose „Teisiti kui olla ehk teispool olemust”, Jean-François Lyotardi raamatu „Postmodernsus lastele”, Guy Debordi „Vaatemänguühiskonna” ja Gilles Deleuze’i ning Félix Guattari „Mis on filosoofia?”.

Lähiajal ilmuva tõlkekirjanduse seas püüavad pilku Dante Alighieri „Vita Nuova” (TLÜ kirjastus), ameeriklase John Updike’i „Brasiilia” (Ilmamaa) ja bulgaarlase Sibylle Lewitscharoffi „Apostolov” (Atlex).