Poola poliitikas toimuv kommunistliku minevikuga arvete klaarimine on jõudnud aruteludeni, kus seatakse küsimuse alla kunagised televisiooni kultussarjad.

Möödunud kuul vahetus Poola rahvustelevisiooni Televizja Polska peadirektor. Maha võeti kaksikvendade Kaczynskite soosikuks peetud Bronislaw Wildstein, kes on võidelnud uues Poolas kommunistide vastu. Paar aastat tagasi, kui Wildstein töötas ajalehes Rzeczpospolita, paiskas ta avalikkusse paarisajatuhandelise nimekirja poolakatest, kes on teinud koostööd kommunistliku võimu salateenistustega.

Viimati jõudsid avalikkuseni Wildsteini ütlused Poola Rahvavabariigis loodud filmide kohta, mida mees süüdistas väärates hoiakutes. Kõige suurem löök tabas Eestiski omal ajal näidatud teleseriaale “Neli tankisti ja koer” (“Czterej pancerni i pies”, 1966) ja “Kaalul on rohkem kui elu” (“Stawka wieksza niz zycie”, 1968), mis mõlemad on kultusteosteks saanud.

Kogu see valdkond ei saanud kõneaineks siiski Wildsteini algatusel. Mullu augustis, kui ühel Televizja Polska kanalil pidi järjekordselt algama “Nelja tankisti ja koera” 21-seerialine seiklus, pöördusid televisiooni juhtkonna poole Armia Krajowa võitlejad, kes protestisid ajaloolist tõde moonutavate filmide näitamise vastu. Nii natside kui ka sovettide vastu võidelnud vastupanuarmee võitlejatel on õigus, Poola ajaloo traagika sai seriaalis esile kerkida vaid alltekstis: peategelane Janek saabub kohale Siberist ning Varssavi ülestõusu sümboliseerib suitsusammas üle Visla jõe.

“Neli tankisti ja koer” tunnistati kümme aastat tagasi kõigi aegade parimaks telesarjaks. Sellel on kodu- ja välismaal rohkesti austajaid. Hästi mängitud ja filmitud ekraaniteosed elavad tänini ka Poolas, hoolimata kõikvõimalikest kampaaniatest.

Kunagistele seriaalidele pole keegi julgenud näitamiskeeldu anda, Wildstein pakkus vaid võimalust toota “Kaalul on rohkem kui elu” paroodia. See võib ju olla iseenesest hea idee.

Neljal tankistil, koeral ja kapten Klosil ei paista praegugi olevat vaidlustevaba rahuaega, sest uueks Televizja Polska peadirektoriks pandud Andrzej Urbanski on ka konservatiivide soosik. Kas ta hakkab minevikuga tüli norima? Tankistid ja kapten Klos on pagana tugevad. Rääkimata koer Šarikust.