Greigi traagilised tegelaskujud, sealhulgas kosmonaudi tütar, kes siiani isa koju ootab, leiavad end mitmel korral paranoiliselt mõttelt, et “ülevalt” vaadates on kõik ju liigagi hästi näha. Satelliit kui tehnikaajastu uus jumal?

Suurendusklaasina toimib lavastuses ka Taavet Janseni video: valge ekraani hõivavad luust ja lihast läbi käiva heliõuduse taustal Endla blackbox’i lae all hõiklevad kosmonaudid (Jüri Vlassov ja Enn Keerd). Video abil tuuakse nende lootusetus saalisolijatele lähemale. Ja eks ta toimib ka teleekraanina, sisuliselt kommentaarina Maa inimeste eludele, näidates vaatajale kätte, kuidas nood elamist telepurki vahtimisega edasi lükkavad ja vaid esmavajaduste rahuldamisega piirduvad. Kuid keegi ei ela igavesti, ning mingil hetkel tuleb piir ette. Ja peab valima. Õnn või õnnetus.

Andres Noormetsa lavaleseatud tükk ei ole kindlasti lihtne ega selge. Aegruum on segi paisatud. Segadusele aitab kaasa seegi, et erinimelisi karaktereid mängivad samad näitlejad. Ning nende elusaatused näikse omavahel ristuvat, kuid mil määral, see jääb juba vaataja otsutada. Andres Noormets on David Greigi näidendi materjalist võrdlemisi sujuvalt üle libisenud, teravaid aktsente loomata. Pigem on rõhk kurbnaljakatel dialoogidel ning näitlejail, kes situatsioonidesse oma kehakeelega koomikat lisavad.

Lõpuks jääbki vaid järeldada, et kosmonaudi viimane teade ei ole midagi muud kui almadovarlik soovitus: räägi temaga, ära jäta oma kallist kaaslast maailma üksinda.

Endla teater alustab suvist sisehooaega!

•• 20. juulist 5. augustini kestab Endla teatris suvine etendushooaeg, mille avab briti näitekirjaniku David Greigi näidend “Kosmonaudi viimane teade naisele, keda ta endises Nõukogude Liidus kunagi armastas”. Selle lavastuse teine etendus on 31. juulil.

•• 21., 26. juulil ning 2. augustil etendub tragikomöödia “Vee mälu”. “Diileri valik” – Patrick Marberi lugu mängurite elust on laval 29. juulil.

•• Komöödianautijatel on 22. juulil ja 4. augustil võimalik vaadata Marc Camoletti pikantset komöödiat “Pidžaama kuuele”, ning 23. ja 30. juulil Willy Russelli “Reispassi”. 28. juulil ja 3. augustil etendub Mihkel Ulmani komöödia naiselikkusest — “Agnes”.

24. juulil ja 5. augustil kutsub Endla teater lapsi vaatama “Robot Robit” ning 31. juulil “Muinasjuttu Pöial-Liisist”.