Peruu füüsal, mis on müügil ka kirssananassi ja juudikirsi nime all (100-grammise karbikese hind Norde Centrumi Rimis 22.50 ja päritolumaaks märgitud “Golumbia” – st Colombia), pärineb Lõuna-Ameerikast Andide mäestikust.

Peruu füüsal on rohttaim maavitsaliste (Solanaceae) sugukonnast, kuhu kuuluvad teiste seas näiteks kartul, tomat ja sadakond muud füüsalite perekonna liiget.

Eestis on levinuimad füüsalid harilik füüsal (Physalis alkekengi) ja jaapani füüsal (Physalis franchetti), mida kasvatatakse ilutaimena – tuntud ka juudikirsi ja Hiina laternate nime all.

Söödavate viljadega liikidest kasvatatakse Eestis mehhiko füüsalit (Physalis ixocarpa) ja maasikafüüsalit (Physalis pubescens), mis on 40–60 sentimeetri kõrgused üheaastased roheliste, kollaste või lillakate viljadega rohttaimed. Mehhiko füüsali viljad on suuremad (30–80 grammi) ja meenutavad tomatit. Maasikafüüsali viljad on väiksemad (umbes 10 grammi) ning magusa, metsmaasikat meenutava maitse ja lõhnaga. Neid kasvatatakse samuti nagu tomatit, külmakindlamat mehhiko füüsalit võib kasvatada isegi avamaal.

Ka peruu füüsal on üheaastane, kuid pikema kasvuajaga ja soojanõudlikum. Põhiliselt levib ta Lõuna-Ameerikas, Indias, Lõuna-Aafrikas ning Austraalias ja Uus-Meremaal. Sarnaselt ilufüüsalitega on ka peruu füüsali vilja ümber paberjas õietupp. Kesta sees on 1,5–2,5-sentimeetrise läbimõõduga pallikujulised viljad, mis meenutavad kartulipealsete küljes kasvavaid marju, kuid need pole rohelised nagu kartulil, vaid tumekollased.

Hapuka maitsega vilju, mis meenutavad ühele kreeke, teisele tikri ja aedmaasika segu ja kolmandale põldmarju, võib süüa toorelt, kuid enne võiks need kuuma veega üle loputada, et vabaneda marju katvast vahataolisest kibedast kihist. Füüsali marjad sisaldavad rohkelt A- ja C-vitamiini ning rauda ja fosforit.

Füüsalit võib panna näiteks salatitesse või süüa magustoiduna vedela sˇokolaadi sisse kastetult. Samuti tehakse sellest püreed, moosi ja sukaadi ning kuivatatakse (eriti maasikafüüsalit, mis meenutab kuivatatult rosinaid). Peruu füüsalist valmistatakse ka veini. Rahvameditsiinis kasutatakse füüsali vilju kurguvalu ning neeru- ja kuseteede haiguste puhul.