„Kui film on väga autokraatlik kunstiliik, siis talgud on demokraatlik protsess,” iseloomustas filmitalgute pealik Mikk Rand toimuva ideoloogilist alust. Seega on üheks eesmärgiks leida kahe vastaspooluse koosmõju, ühendada filmientusiastide rohujuuretasand professionaalide asjatundliku juhtimisega.

„See on eksperiment, see on koolitus, see on koostegemiserõõm. On üks asi, mis neid nähtusi ühendab – meeskonnatöö. Talguid ei saa teha üksinda, õiget filmi samuti mitte. Loodame, et kokkuvõttes tuleb igati nauditav rahvafilm,” märkis Rand.

Peaosis noormees ja Lenna

Filmi tegevus toimub maailmalõpu eelõhtul, kus iga inimene püüab maapealsed asjad viimasel minutil korda ajada. Nende seas on üks eesti noormees ja tolle ihaldusobjekt, maailmalõputuuril esinev Lenna Kuurmaa, kes mängib filmis iseennast. Film linastub tänavu aasta lõpus.

Homme päikesetõusul algavad Haapsalus esimesed võtted, päikeseloojangul lõpetatakse päev talguõhtuga. „Filmitava stseeni sisu on tuhvlialuste meeste kokkutulek, kuhu tuleb ainult üks mees, kuna teisi ei lase naised kohale,” selgitas Rand.

Kogu film koosneb miniatuuridest, mille sisuga seotud ideed on saadud „rahvalt”, ent elukutseliste filmitegijate käe all veidi kõpitsetud ja ühtseks looks sõlmitud.

Kuues maakonnas saavad filmivõtetel osaleda ka kõik, kel vähegi huvi kaamera ees särada. Filmitakse massistseenid, millest rahvarohkeim on 27. augustil Jõgevamaal, kuhu tegijad ootavad koguni 10 000 inimest. Massistseenides osalejaks saab registreeruda filmitalgute veebilehel www.filmitalgud.ee/talgud.

Eesti Film 100 projektijuht Jaak Lõhmus märkis, et eesti filmide viimase aja edu on jätnud mulje, et meie filmielu käib peamiselt välismaistel festivalidel. „Tegelikult käib Eesti filmielu ainult Eestis,” kuulutas Lõhmus filmituuri sisse õnnistades.

Võtetega samal ajal toimuvad kohalikule rahvale ka kõikvõimalikud filmialased koolitused operaatoritööst režiini. Võttepäeval toimuvad igas maakonnas ka animatsiooni töötoad, kuhu on oodatud nii lapsed koos emade-isadega kui ka kogenumad animaatorid.

Lisaks saab kuulata rahvaülikooli filmialaseid loenguid.

Õhtuti näitab Kinobuss päeva jooksul filmitud materjali ja mõnda eesti filmi.

Filmitalgud

Võtterühma liikumisteekond

Kõigi võtete algus kell  9

3. august Läänemaa – Haapsalu piiskopilinnus

4. august Viljandimaa – Viljandi kino Rubiin

13. august Võrumaa – Hauka laat

14. august Ida-Virumaa – Kiviõli tuhamäe jalam

15. august Lääne-Virumaa – Rakvere rahvaaed

17. august Järvamaa – Jürimardi talu (Järva-Jaani vald)

18. august Põlvamaa – Põlva järve rand

19. august Valgamaa – Tõrva tantsumägi

21. august Harjumaa – Türisalu panga 1. parkla

22. august Raplamaa – Tammemäe laululava

23. august Pärnumaa – Pärnu-Jaagupi laululava

24. august Saaremaa – Kuressaare rand

26. august Hiiumaa – Kärdla rand

27. august Jõgevamaa – Palamuse rahvamaja

28. august Tartumaa –Tartus Atlantise juures