Eesti delegatsioonil õnnestus sedapuhku koju viia kõiki kolme värvi medaleid, ent see ei tähenda, et teised riigid oleksid täiesti ilma jäänud – igas paremuskategoorias anti välja mitu medalit. Kuldmedali on meilt varem võitnud 1992. aastal Heido Jänese film „Harri”. Eesti filmiharrastajate liidu esimees Jaak Järvine märkis, et tänavune konkurss oli eestlaste jaoks ajaloo edukaim: riikide arvestuses hinnati Eesti filmikava teise koha vääriliseks. „Eesti kava plussidena märgiti teemade mitmekesisust ja filmide ühtlaselt head kunstilist taset,” selgitas Järvine.

Kõige paremini läks Balti filmi- ja meediakooli üliõpilasel Andrew Bondil, kelle lühifilm „Vene suurus” võitis kuldmedali. Žürii tõstis filmi juures esile peent, vanas vene stiilis välja peetud irooniat. Tegevus toimub 1721. aastal Eestimaa külakeses, mida kohaliku talupoja palvel külastab Peeter I isiklikult.

„Üks eesmärk sai täidetud,” märkis Bond, kes osales festivalil ka mullu ja ihaldas juba siis kulda. Tema film „Haaratus” sai toona siiski pronksmedali. Praegu annab Bond stuudios viimast lihvi oma järgmisele teosele „Legend Vägevast Seebist”, mis jõuab ekraanile 2011. aastal. Ohtralt eriefekte ja võitlusstseene sisaldava seikluskomöödia peaosaline on Kristo Viiding, kaasa teevad ka taekwondo siinsed asjatundjad.

„Tahame teha B-kategooria filmi, võttes eeskuju mu lapsepõlvelemmikult Jackie Changilt,” selgitas Bond. „Odavalt tehtud, armas ja naiivne. Selline vinegrett, kuhu on segatud kung-fu, hiina filosoofia, vesterni esteetika ja jaapani anime. Mitte, et see oleks multifilm, aga me kasutame anime-stilistikat.” Autori sõnul kasutatakse igas vaatajani jõudvas kaadris tegelikult 4–6 eri kaadrit, nii et kasutatud materjal annab tegelikult kokku täispika filmi mõõdu. Bondi kinnitusel kavatseb ta nüüdsest lavastajana komöödiažanri juurde jäädagi.

Hõbe Vallo Toomlale

Samuti BFM-is õppiva Vallo Toomla lühifilm „Koolja” pälvis hõbemedali. Sümbolistlik lugu räägib poisist, kes puutub esimest korda oma elus kokku surmaga, ning vanast mehest, kelle aeg on ümber saanud. Žürii kiitis Toomlat väljapeetud kujundlikkuse ning filmi terviklikkuse eest.

Bondi ja Toomla mulluseid teoseid on ka kodumaal märgatud. „Koolja” võitis mullu PÖFF-i eel toimunud Sleepwalkersi lühifilmide konkursi ning aprillis toimunud 45. eesti amatöörfilmide festivalil jagasid Toomla ja Bondi filmid esimest kohta.

Pronksmedali sai kunstiakadeemia tudengi Katre Haavi ksenofoobiateemaline animafilm „Valel poolel”.