Kassandra unistus

Hinne 5

Cassandra’s Dream, USA-Suurbritannia 2007

R: Woody Allen

O: Ewan McGregor, Colin Farrell, Tom Wilkinson

Draama

1 t 48 min

See on film värskest Woody Alleni loomeperioodist, kus ta on loobunud peegeldamast Manhattani intelligentide hingehädasid ja selle asemel piilub hoopis Londoni elu kogu ta vastuoludes.

“Kassandra unistuse” peategelasteks on kaks venda, keda Allen on võtnud mängima kaks kõige kobedamat briti näitlejat-südametemurdjat. Ewan McGregor mängib Iani ja Colin Farrell Terryt ja neid tavalisest perest pärit vendi ühendab ühine äri. Koos putitavad nad kahasse ostetud purjelaeva ja peale selle on neil plaanis teha investeering õitsvasse hotelliärisse Californias. Kuni läheb nihu, ja läheb Woody Alleni kombel kohe kõvasti. Selles hirmuäratavas trilleris ei puudu aga allenlik huumor, mis teeb filmi nauditavaks. Hästi mängitud ja igast küljest tugev teos.

Andres Laasik

Horton

Hinne 5

Horton Hears a Who!, USA 2008

R: Jimmy Hayward, Steve Martino

O: Priit Võigemast, Tiit Sukk, Raivo E. Tamm, Anu Lamp jt

Animafilm

1 t 23 min

“Horton” on Blue Sky Studios (ka “Jää-aeg”) valminud täispikk animafilm, mille nimitegelaseks on elevandipoeg, kellel õnnestub juhuse läbi päästa maailm, mille olemasolust kellelgi tema kaaskondsetest aimugi pole. Kõlab väga uhkelt, kuid selles filmis tutvustataksegi väiksele vaatajale suuri teemasid: kuidas jääda iseendaks, aidata teisi, uskuda esmapilgul uskumatut, paralleelmaailmade teooriast rääkimata.

Positiivseid ja negatiivseid karakterijooni kannavad selles filmis džungliloomad: seal on hea, kuid naiivne Horton, kaasajooksikud ahvid, kurja käsilane raisakull (kes millegipärast räägib eestikeelses dublaažis rõhutatult vene aktsendiga) ning ürgpaha känguru. Süžee poolest on film väga väikestele lastele võib-olla liiga keeruline, kuid natuke vanematele seda huvitavam. Ja tore on, et pahale ei anta filmi lõpus mitte malka, vaid hoopis küpsist.

Mari Peegel

Siid

Hinne 5

Silk, USA 2007

R: François Girard

O: Michael Pitt, Keira Knightley, Alfred Molina, Koji Yakusho, Sei Ashina

Draama

1 t 47 min

Alessandro Baricco samanimelisel romaanil põhinev “Siid” jutustab loo mehest, keda närib aastakümneid kirg naise vastu, keda tal pole eales määratud kätte saada. 19. sajandi Prantsusmaa – Hervé Joncour (Michael Pitt) elab rahulikku elu, kuni tööülesanded saadavad noormehe Jaapanisse siidiussimune hankima. Seal kohtub Hervé kohaliku üliku konkubiiniga, kelle eksootiline ilu ei jäta prantslast enam aastakümneteks rahule. Hervé armastab oma seaduslikku kaasat Hélène’i (Keira Knightley) kogu südamest, kuid salapärane jaapanlanna ei lase meest enam rahulikult edasi elada.

Kellele ilmselt imekaunis, kellele lihtsalt igav. “Siidi” algtõukeks on olnud pompoossed ja poeetilised ambitsioonid, kuid tundub, nagu oleks võttemeeskond teinud tööd mingist kohutavast letargiast närituna. Esimesed armastajad ekslevad mööda filmi kuhugi välja jõudmata – nii nagu ilmselt ka suurem osa vaatajaid.

Kristiina Davidjants

Tähevärav Kontiinum

Hinne 5

Stargate: Continuum, USA 2008

R: Martin Wood

O: Richard Dean Anderson, Ben Browder, Amanda Tapping, Christopher Judge, Michael Shanks

Ulme

1t 34 min

“Tähevärava” ulmeseebi järg jutustab sellestsamast võitlusest mis telesarjaski, võideldakse kosmoseavaruses leviva kurjaga. Sedapuhku on vastaseks kuri Goa’uld Ba’al, kes on ajamasina abil moonutanud aja kulgu ja seetõttu teinud võimalikuks tohutu tulnukate väe kogunemise Maa orbiidile. Ähvardavaks perspektiiviks on tsivilisatsioonide hukk.

“Tähevärava” tegelased reisivad ajas ja ruumis, et nurjata kurikaela plaane. Selle filmi eripära seisneb selles, et “Tähevärava” lugude keskne tegelane kindral Jack O’Neill, keda kehastab Richard Dean “Mäkaiver” Anderson, on sedapuhku taandatud episoodilisse rolli. Tema maailma päästmisega ei tegelegi. Seda teevad kolm teist vaprat täheväravasõitjat. Ega film Andersoni kõrvalejäämisest võida. Olgu ta pealegi halb näitleja, ikka on ta neis muinasjutulugudes tähtis märk. Ta on ju laste sõber.

Andres Laasik