Maksu- ja tolliameti peadirektori Enriko Aava sõnul oli rutiinse kontrolli käigus mitme omavalitsuse puhul tekkinud kahtlus andmete väärkasutuses. Novembris viis ameti sisekontrolli osakond läbi kontrolli, mille tulemusena tuvastati viie kohaliku omavalitsuse osas isikuandmete väärkasutamine.

"Kuna kolm omavalitsust - Maardu linnavalitsus, Vändra vallavalitsus ja Ruhnu vallavalitsus - ei ole maksuhalduriga sõlmitud lepingust kinni pidanud, oleme sunnitud internetipõhise ligipääsu maksukohustuslaste registrile nendele omavalitsustele sulgema," nentis Aav.

Maksu- ja tolliameti meediajuhi Priit Rumi sõnul ei olnud ülejäänud kahe omavalitsuse töötajate tehtud päringud põhjendatud, kuid nende omavalitsuste ligipääsu maksukohuslaste registrile ei tõkestatud.

"Ühe omavalitsuse puhul sai põhjendamata päringuid teinud isik distsiplinaarkorras karistada," ütles Rum Päevaleht Online`ile. Teise omavalitsuse töötajatest keegi karistada ei saanud.

Kas juhtumite puhul oli tegemist  töötajate inimliku huviga või pahatahtliku andmeluurega, ei soostunud Rum kommenteerima.

Maksu- ja tolliametil on kohalike omavalitsustega sõlminud lepingud, millega on omavalitsuste volitatud töötajatele antud juurdepääs infole isikute sissetulekute kohta, tingimusel, et valla- või linnavalitsus kasutab infot seoses füüsilisele isikule toetuse määramise või muu materiaalse abi osutamisega. Vastavat e-teenust pakub amet omavalitsustele alates eelmise aasta augustist.

Maksuhalduril on õigus saada omavalitsustelt infot kokkulepet puudutavates küsimustes ning juhul, kui omavaltisus kuritarvitab kokkuleppega antud õigusi, katkestada juurdepääs maksukohustuslaste registrile.