Eesti Päevaleht liitus aktsiooniga, et testida politseiametnike õpetussõnade saatel Tallinna liikluskultuuri turvalisust.

Ülekäiguradade aktsiooni instruktaažile Tallinna kesklinna politseijaoskonnas kogunes esmaspäeval ligi 40 inimest. Patrullidele jagas „kes kohal, kuhu minek, mida teha” juhiseid tavapärasest kõrgema taseme ametnik ehk Põhja prefektuuri korrakaitsebüroo juht Valter Pärn.

Vabatahtlikena andsid end üles nii abipolitseinikud kui ka kabinetitöö tegijad. Tööpostile saadeti kõik korravalvurite ja nende abiliste paarid hommikul poole üheksaks. „Ega igapäevaselt välitööle ei satu,” nentis Pärnu maantee ja Sakala tänava ristmiku reguleerimata ülekäiguraja postiülem Jaak Kiviste. Politseiameti turvataktika talitust juhtiv Kiviste luges vabatahtlikele veel kord ette viimased õpetussõnad ja jalakäijate päästeoperatsioon võis alata.

Vabatahtlike tööülesanne oli pealtnäha lihtne: juhatada kõik lapsed turvaliselt kooli ja tagasi. Abiks kollane vest ja vile, pidi seisma ülekäiguraja ääres ning äratama sõidukijuhtide tähelepanu. Iseendale ei tohtinud lubada teed anda, et mitte mõttetult liiklust takistada.

Kõige suurem probleem tundus olevat selles, et vihma tibutas, koolilapsi oli vähe ja kedagi polnud päästa. Kõige lähemal ristmikule on Sakala eragümnaasium, kaugemal Tallinna prantsuse lütseum ja veel edasi Tallinna reaalkool. Aktused olid hästi ajastatud ning õpilased liikusid hajutatult. Pealegi oli lillekimbu kõrval laste populaarseim aksessuaar lapsevanem, kes hoidis neil kõvasti käest kinni ega lasknud teele tormata. Kuna Pärnu maantee ääres asub kohvik, siis võin kinnitada, et juhatasin hoopis kõik tööinimesed turvaliselt lõunapausile ja kontorisse tagasi.