Internetiportaal Täna Otsustan Mina ehk TOM loodi 2001. aastal. Toonase peaministri Mart Laari initsiatiivil kodanikualgatuse tagant tõukamiseks loodud TOM ei suutnud täita talle pandud lootusi ning ülekaalukas osa portaali laekunud ideedest lihtsalt sumbus. Eelmisel aastal tehtud analüüsi järgi laekus TOM-i ava-aastal 369 ideed või ettepanekut, juba aasta hiljem langes see arv 200-ni ning 2004. aastaks alla saja. Sama analüüsi järgi külastas portaali päevas keskmiselt 150 kuni 200 inimest ehk umbes sama palju, kui iga päev vaadatakse klassikaraadio võrgulehte.

Sellegi poolest ei nõustunud uue Osale.ee portaali eestvedaja Hille Hinsberg riigikantseleist TOM-i läbi kukkunud projektiks nimetama. “Seda päris öelda ei saa, sest TOM-i tuli pidevalt küllalt mõistlikke ideid. Nendest ideedest ei saa aga otsekohe seaduseelnõu teha,” rääkis Hinsberg. “Inimesed tahavad lihtsalt arutleda ja saada oma küsimustele ametlik vastus. See ongi TOM-i ja uue Osale.ee peamine ülesanne.”

Head ideed lämmatati

TOM-i hingeelu analüüsinud tehnokratt Peeter Marvet nimetas portaali peamiseks probleemiks seda, et esitatud ideed, mis ei kuulunud vastava riigiasutuse tööplaani, lämmatati. “Hea idee ei tohi koolda lihtsalt see-tõttu, et seda pole kellegi töö-plaanis,” ütles ta. Samuti tõi Marvet esile, et ideed kanti TOM-is tihtilugu maha ka siis, kui need esitati kogemata kombel valele ministeeriumile. “Sellepärast ongi uues osalusveebis süsteemi taga inimlik administraator, kes hoolitseb, et vastus tuleks õigest kohast.”

Uude osalusportaali kantakse üle ka kõik vanasse TOM-i kantud ideed. “Igast uuest esitatud ideest jääb maha märge, nii et hiljem saab näiteks vaadata kõiki liiklusvaldkonda esitatud ideid ning vajaduse korral mõnda mudida ja uuesti välja käia,” rääkis Marvet. Samuti saab Osale.ee-s avaldada arvamust veel töös olevate eelnõude suhtes ja otsida õigusakte.

Esimene idee teoks seitsme aastaga

•• Kui TOM alustas tegevust, esitas ühe esimesi ideid Agu Laius, kes soovis asutada kodanikuühiskonna sihtkapitali (KÜSK).

•• Sihtkapitali ülesandeks pidi saama mittetulundusühingute rahastamise ja toetamise läbipaistvuse tagamine. Sellest aastast alustas sihtkapital ka ametlikult tööd ning seda juhib Agu Laius ise. “Toona pidasime vajalikuks saavutada selle idee üle arutelu just TOM-i kaudu, aga kindlasti ei loodud lõpuks KÜSK-i tänu sellele portaalile,” rääkis Laius.