06.08.2011, 02:02
Turuline hinnatõusust: oleks mul aed, kasvataksin juurvilja ise
Inimesed maksavad näiteks kartuli eest mullusest veerandi võrra rohkem, aga muud ei jää nagu üle ka.
FOTO:
Eesti elanike põhitoiduained, näiteks piim, kartul, porgand, hapukurk, suitsukarbonaad on kallinenud ligi veerandi. Nagu selgub konjunktuuriinstituudi turgudel levinud toiduainete hindade võrdlusest on mugulsibul ja suhkur kallinenud ligi 50 protsenti. „Võimalik, et inimesed ei adu euro varjus hinnatõusu, sest eurosendid tunduvad kroonilt üle minnes justkui tähtsusetud,” pakub tihti turge külastav üliõpilane Triin. „Võib tunduda küll, et hind on väike eurosentides, aga kui see kroonidesse ümber arvutada, siis on see ikka päris suur summa. Inimesed vist ei saa sellest aru.” Samal ajal on umbes 50 protsendi võrra odavnenud tomat. Ka peet, või ja broileriliha on odavnenud ligi kolmandiku võrra. Kui aga hindade tõus ja langus kokku panna, tuleb kindlaks võitjaks tõus: aastataguse ajaga võrreldes on tarbijahinnaindeks tõusnud koguni 10,8%. Et teada saada, kas ja kuidas inimesed hinnatõusu tajuvad, tegi Eesti Päevaleht Nõmme turul ringkäigu. Kauaaegsed nõmmelased Imbi ja Kalju jalutavad turul ringi ja jälgivad pingsalt hindu. „Me käime turul ikka tihti, aga eriti tihti me siit midagi ei osta,” ütleb punutud korvi hoidev Imbi. Ta lisab, et see on loomulik, kui hinnad turul kipuvad olema kallimad kui suurtes poodides. „Aga siin saan selle raha eest värske kauba.” Kalju tunnistab, et turul käivad nad põhiliselt ikkagi Eesti kaupa ostmas. „Siis võib kindel olla, et pole pahaks läinud,” arvab ta. Hinnatundlikkust kommenteerides ütleb Kalju, et ei saa osta seda, mida tahaks. „Vahel vaatan, et ilus lambaliha või forell, mõtlen, et ehk õnnestub kunagi seda ka saada.”
Oled juba tellija?