„Streigi põhjuseks on seadusandliku ja täidesaatva võimu soovimatus pidada sisulist kolmepoolset dialoogi ametiühingute ja tööandjatega, samuti töötajate olukorda halvendavad muudatused kollektiivlepingu seaduses ja töötuskindlustuses,” seisab kirjas.

Kuna peaminister Andrus Ansip sõitis eile Kanadasse suusamaratonile, kommenteeris streigilaine teadet tema asetäitja, kaitseminister Mart Laar, kes tõmbas võrdusmärgi Kreekaga, kus suurte kärbete tõttu streikinute hulk põhjustas tohutut kahju.

„Mul on kahju, et inimesed tunnevad, et nad peavad oma seisukohtade tutvustamiseks streikima, kuid see on iga inimese õigus,” teatas ta kirjalikus vastuses. „Seda kasutatakse tänapäeval aktiivselt nii Kreekas kui mujal Euroopas, see on paraku osa tänapäeva maailmast.”
EAKL-i ja ühtlasi streigi juhi Harri Taliga sõnul oli streigilaine liikmesorganisatsioonide selge soov. Mitmed ametiühingud, sealhulgas nii tööstussektori kui ka transpordi haru oma, on tema teatel juba kinnitanud, et osalevad streigis. Raudteelaste koosolek oli neljapäeval ja täna hommikul peaks nende otsus ka avalikkuse ette jõudma.

Erakorraliste valimiste nõue

Taliga nentis, et paraku pole muud moodi enam võimalik edasi minna. „Sa püüad sisuliselt rääkida, teed oma ettepanekuid, põhjendad neid. Ja kui selle kõige peale öeldakse: aga meile ei meeldi, me ei arvesta, siis kuskil kerkib see küsimus, kuidas oma sõnum ikkagi kohale viia,” ütles ta.

Taliga viitas, et hoolimatult ei suhtuta ju ainult ametiühingu seisukohtadesse. Sama on valitsus demonstreerinud õpetajate palga läbirääkimistel, tööandjate töötukassa-teemaliste ettepanekute vastu olles, kõrgharidusreformi seaduse arutelul tudengitega suheldes jne. „See on domineeriv hoiak ja sellest on kõrini, nagu meie liikmed ütlevad,” ütles Taliga.

Peaministri kohusetäitja Laari hoiak oli aga suunatud partnerite vastu. „Sisulist kolmepoolset dialoogi saab pidada vaid siis, kui selleks on olemas partnerid, praegusel juhul on osa partnereid koostöö neile seadusega ette nähtud vormides välistanud,” sedastas ta. „Ma usun, et koostöö jätkumine on võimalik ning vajalik, kuid eeldab kõigilt osapooltelt mõistvat suhtumist ja arusaamist.” Laari sõnul on valitsuse eesmärk läbirääkimiste jätkamine, et streiki ära hoida.

Transpordi ametiühingu juhatuse esimees Peep Peterson ütles, et transporditöötajad löövad streigis kindlasti kaasa.
„Kui me praegu need muudatused läbi laseme ja lubame valitsusel ilma kokkuleppeta meie jaoks üliolulisi seadusi muuta, siis tähendab see seda, et kõik seadused võidakse samamoodi tühistada,” sõnas Peterson ja rõhutas, et sellistes asjades tuleb kokku leppida.

Kaevurite ja energeetikute sõltumatu ametiühing ei ole streigis osalemist veel otsustanud ja arutab seda 21. veebruaril kesknõukogu koosolekul. Nende juht Vladislav Ponjatovski viitas, et valitsusel ja riigikogul on veel jäänud võimalus midagi teha, et streigilainet ära hoida. Selleks tuleb muuta praegust olukorda ja hakata sotsiaalpartneritega dialoogi pidama.

„Praegu on riigis kehtestatud poliitiline diktatuur.

Seadusemuudatustega tahetakse kehtestada absoluutne tööandja diktatuur töövõtja üle. Ma just rääkisin kojamehega, kes rabab elu eest, aga saab puhtalt kätte vaid 70 eurot. Sellise rahaga pole võimalik elada,” üritab Ponjatovski riigijuhte maa peale tuua. „Kui seaduseparandused lähevad teisele lugemisele, siis see tähendab, et meiega ei taheta enam üldse rääkida ja enam protestide korraldamisest tagasiteed ei ole. Me kuulutame välja streigi ja korraldame Tallinnas poliitiliste nõudmistega meeleavalduse, kus nõuame erakorralisi valimisi.”


TEINEGI STERIK

Arstid ja õed aitavad õpetajaid

Samal ajal kui EAKL plaanis oma streigilainet, otsustasid eraldi umbes samal ajal streikida ka arstid ja õed. Nende aktsioon toetab haridustöötajate nõudmisi ning kuigi pole veel selge, millises mahus ja millal arstid streigivad, on põhimõtteline otsus tehtud.

„Tahtsime toetada haridustöötajaid mitte ainult sõnades, vaid ka tegudes,” ütles Eesti arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa. „Kuna me ei ole ametiühingute keskliidu liikmed, siis võin kinnitada küll, et selle teate ajastus ei olnud kooskõlastatud.” Rehemaa lisas, et nad kindlasti toetavad EAKL-i nõudmisi valitsusele.