Alanud nädalast kutsub Toyota ka Eestis kontrolli tuhandeid pedaalivea kahtlusega autosid. „Esialgsetel andmetel kutsume Eestis tagasi ligikaudu 3500 au­tot, klientide teavitamine algab esmaspäeval,” lausus Toyota Baltic AS-i juhataja Alar Metsson  eile. Metssoni sõnul on veakaht­lusega mudeleid Eestis rohkem­gi müüdud, kuid mõnedel auto­del on kasutatud erinevaid meh­hanisme, mistõttu kõiki alates 2005. aastast toodetud auto­sid esindusse siiski ei kutsu­ta.

Remont ise kestab Metssoni kin­nitusel kõigest 30 minuti ringis ning seda tehakse kõi­kides Toy­ota esindustes üle Ees­ti. „Teavi­tame kliente kirja teel, sest kõik autod korraga tulla ei saa,” lausus Metsson. Ta li­sas, et ka kutsutud autode pu­hul on vea esinemise võimalus vä­ga väike. „See on eelkõige ennetav meede.”

Esindused peaksid suutma parandada kõik lisahõõrdumist põhjustava defektiga pedaali­dega autod paari nädala jooksul – sõltuvalt sellest, kuidas klientidega ühendust saadakse.

Eestis müüdud Toyotad jagunevad peamiselt kahe edasimüüja vahel: poo­led on Amservi ja pooled ELKE grupi müüdud. „Esindused on uuest nädalast valmis autosid vastu võtma,” lausus Amserv Grupi tegevdirektor Mart Mägi. Tema sõnul kut­sub autod tehase palvel ta­­gasi importija, kes avaldab kutsungid päevalehte­des. Klient võib ise valida, millises esinduses ta ülevaatuse laseb teha, ning kohta võib valida sõltumata auto ostukohast. Näiteks ei tarvitse Tallinnas elav, aga Pärnust auto ostnud inimene selle pärast Pärnusse teenindusse sõita.

Mäe kinnitusel hüvitab detai­­lid ja nende vahetamise kulu t­e­has ning kliendile mingisugust ku­lu peale aja ei kaasne. „Kui kliendid aga juba kord tul­evad, siis vaatame nende au­tod ka natuke laiemalt üle, seda täies­ti tasuta,” lubab Mägi.

Esindused soovivad kontrolli teha kindlasti enne rehvi­vahe­tus­­hooaega. Vajaduse kor­­ral leitakse Mäe sõnul kindlasti ka asen­dusauto. „Päeva jooksul peaks saama töö siiski tehtud,” usub ta.

Kaheksa mudelit

•• Eestis võidakse kontrolli kutsuda järgmised mudelid:

AYGO, iQ, Yaris, Auris, Corolla, Verso, Avensis ja RAV4, mis on toodetud mudelist sõltuvalt ajavahemikus veebruarist 2005 kuni 5. jaanuarini 2010.

•• Tagasikutsumine ei puuduta mudeleid

Urban Cruiser, Prius, Land Cruiser, Hilux, Hiace, Corolla Verso ja Dyna ning samuti kõiki Lexuseid.

•• Kutsed saadetakse omanikele kirjalikult

Kõigi nimetatud mudelite omanikud ei pruugi kutset saadagi. Kutse saab ligi 3500 autoomanikku 9000-st, kel vastav mudel soetatud. Kogu Euroopas kutsub Toyota tagasi 1,8 miljonit autot.

•• Kontrolli asukohta saab vabalt valida

Toyota ülevaatust saab tasuta teha kõigis autofirma müügiesindustes Tallinnas, Tartus, Pärnus, Viljandis, Paides, Rakveres ja Kuressaares.