Ideest kuuldes saatis Mikelsaar kirja paljudele vana anatoomikumiga seotud inimestele, kes asusid kohe kirjavahetusse ülikooli juhtidega.

“Seda mõttevälgatust on ka varem kuulda olnud, aga pidasime seda TanaT-s (vana anatoomikumi taasasutajate klubi – toim) kellegi mittehumoorikaks naljakeseks ja ei hakanud seda isegi arutama, rääkimata profülaktilise protestikirja saatmisest,” kirjutas Mikelsaar paari nädala eest vana anatoomikumi taasasutajate klubi liikmetele.

##Majja tervisemuuseum

Reedel kinnitasid mitu ülikooli juhtfiguuri, et tegemist pole enam aktuaalse ideega ning krokodillid ja kaamelid jäävad koos teiste topistega praegusesse majja Vanemuise tänavas.

Zooloogiamuuseumi kolimise ideega oli kursis ka ülikooli prorektor Jaak Kangilaski, kuid tema sõnul pole ideel jumet ning selline mõte võis tekkida vaid seepärast, et kuidagiviisi leida hoonele rakendust. “Mina isiklikult ei pea seda mõistlikuks mõtteks, aga ega seda zooloogiamuuseumi kolimist kusagil nüüd tõsimeeli arutatud kah pole,” rääkis Kangilaski. Samuti ei mahuks muuseum Tartu ülikooli zooloogiamuuseumi juhataja Jüri Kärneri hinnangul ühes topistega anatoomikumi ära.

Meelsamini näeksid vana anatoomikumi taasasutajate klubi liikmed hoones aktiivsele tervisekaitsele suunatud meditsiinimuuseumi. Sama meelt on ka Kangilaski.

“Ma arvan, et Tartu Ülikool on nõus tervisemuuseumi laadse asja isegi käivitama, aga seda muuseumi tuleb tulevikus ka üleval pidada ja iga aasta ei saa ülikool teadus- ja arendusrahadest selliseid vahendeid küll leida,” märkis Kangilaski.

Pärast 1999. aastat, kui vana anatoomikumi enam õpperuumina ei kasutata, on ülikool proovinud hoonele korduvalt rakendust leida. Viimati palus ülikool mullu sotsiaalministeeriumilt nõusolekut, et kui ülikool rajab Toomemäele tervisemuuseumi, siis ministeerium aitab seda ülal pidada. Sotsiaalminister Marko Pomerants vastas toona ülikooli ideele eitavalt. Minister põhjendas keeldumist asjaoluga, et säärane muuseum on juba Tallinnas olemas.

Nõuab miljoneid

Nüüd üritab Tartu Ülikool toetust leida peaminister Juhan Partsilt. Ülikool plaanib lähinädalatel saata Partsile kirja, et paluda valitsuse toetust muuseumi rajamiseks.

Sotsiaalministeeriumi abiminister Külvar Mand ütles, et ministeerium on ülikooli soovidega kursis, kuid enne tõsisema analüüsi ja arvutuste tegemist on raske midagi konkreetset lubada. “Olen samuti vanas anatoomikumis õppinud ja pooldan, et see hoone jääks meditsiiniga seotuks. Vana anatoomikum on ikkagi traditsioonidega maja,” lisas Mand.

Tartu Ülikooli arvutuste kohaselt läheks vana anatoomikumi renoveerimine ja muuseumiks kohandamine maksma 20 miljonit krooni. Maja kordategemiseks plaanib ülikool raha küsida mitmelt Euroopa Liidu fondilt.