Kuigi nii Tartu linnavalitsus kui ka mälestusmärgi aluse maa mullu augustis endale ostnud ettevõtte OÜ Albatrek juhid on varem väitnud, et tegemist on väga tundliku teemaga ja mälestusmärki ei teisaldata uisapäisa, mõjub asjaajamisviis Tartu kunagiste represseeritute ühe eestvedaja Enn Tarto sõnul ühiskonda mõnitavalt ja ‰okeerivalt.

Tarto kritiseerib

“Venelased paigaldavad Eestis omadele juba aastaid uusi mälestusmärke. Ka juudid teevad seda ja tublid on, et teevad. Kuid mida teevad eestlased? Nad müüvad enda mälestusmärkide aluse maa ära ja sülitavad oma ajaloo peale,” pahandas Tarto Tartu linnavõimude tegevuse peale.

Tarto väitel ei saa “Rukkilille” mälestuskivi teisaldamises süüdistada selle maatüki õigusjärgseid omanikke, kes maa mullu augustis müüki panid. Samuti pole Tarto sõnul süüdi ka maatüki ostnud osaühing. “Kuid kindlasti tuleb Tartu linnavalitsuse kunagistel otsustajatel peeglisse vaadata,” lisas Tarto.

Endine poliitvang Tarto väidab, et just praegune peaminister Andrus Ansip jättis Tartu linnapeana kasutamata krundi õigusjärgsete omanikke pakkumise, mille kohaselt oleks linn saanud Pepleri ja Riia tänava nurgal asuva maatüki omanikuks. Toonane linnavalitsus pidas aga krundi eest küsitud 583 100 krooni liiga paljuks. Aasta pärast panid krundi omanikud maa enampakkumise korras müüki.

Tarto sõnul oleks linnavalitsus võinud pakkumisest informeerida ka Mementot. “Välis- eestlaste abiga oleks me selle pool miljonit ikka kokku saanud,” lisas Tarto.

Tartu volikogu kehtestas eelmise aasta lõpus Tartu üldplaneeringu, mis näeb ette krundile nelja-viiekorruselise elamu- ja ärihoone ehitamist.

Kuna krundi tarbeks pole veel detailplaneeringut koostatud, ei ole selge, mis mälestuskivi asemel krundile ehitatakse. OÜ Albatrek juhatuse liige Ardo Martin on varem öelnud, et varem on krundil asunud hotell, ent enne kui mälestuskivi asi pole lahendatud, ei ole ettevõttel plaanis algatada planeerimist.

•• Millal ja kuhu kavatseb linn teisaldada mälestusmärgi “Rukkilill”?

Aksel Kivi, Tartu abilinnapea

•• Praeguste plaanide kohaselt teisaldab linn stalinismiohvrite mälestusmärgi selle aasta jooksul Tartu maavalitsuse kõrval asuvale haljasalale. Täpne aeg on hetkel veel lahtine, sest tarvis on koostada mälestuskivi uue asupaiga detailplaneering ning uuendada haljastust. Oleme kõigist ümberpaigutamisplaanidest rääkinud ka Enn Tarto ja teiste represseeritute esindajatega ja mulle jäi mulje, et nad saavad probleemist aru.